BES'e kesinti sınırı!

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yatırılan paralardan yapılan kesintilere tavan getirildi. ‘Giriş aidatı’ ve ‘yönetim gideri’ adı altında ilk beş yılda yapılan kesintiler, yıllık 102 TL’yi aşamayacak.6’ncı yıldan itibaren bu adlar altında kesinti yapıl

BES'e kesinti sınırı!

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yatırılan paralardan yapılan kesintilere tavan getirildi. ‘Giriş aidatı’ ve ‘yönetim gideri’ adı altında ilk beş yılda yapılan kesintiler, yıllık 102 TL’yi aşamayacak.

6’ncı yıldan itibaren bu adlar altında kesinti yapılmayacak. Sadece ‘fon toplam gideri’ kesintisi yapılacak. BES katılımcılarından yapılan kesintilerle ilgili Hazine Müsteşarlığı’nın uzun süredir üzerinde tartıştığı yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 8.5’İNİ AŞAMAYACAK

Tasarruf sahiplerinin tercih ettiği emeklilik yatırım fonlarından yapılacak yıllık azami yüzde 1.09 ile yüzde 2.28 arasında değişen ‘fon toplam gider kesintisi” oranları aynı kaldı. BES’e para yatırmaya ara verilmesi halinde aylık 2 TL olan yönetim gideri kesintisindeki tavan ise kaldırıldı. Ancak, ‘giriş aidatı’ ve ‘yönetim gideri’ adı altında yapılabilecek kesintilere tavan getirildi. İlk beş yıl için ‘giriş aidatı’ ve ‘yönetim gideri’ olarak yapılacak kesintilerin toplamı brüt asgari ücretin yüzde 8.5’ini aşamayacak. Bu da şu an için bu iki kalemde yıllık en fazla 102 lira kesinti yapılabileceği anlamına geliyor. Söz konusu iki kalem için altı yıl ve daha uzun süre sistemde kalanlardan kesinti yapılamayacak. İade oranı için 1 Ocak 2013’ten itibaren sözleşmede geçirilen süre dikkate alınacak. Değişikliğe göre, azami yıllık fon gider kesintisi, para piyasası fonları için yüzde 1.09, kamu/özel sektör borçlanma fonları için yüzde 1.91, hisse/diğer fonlar için yüzde 2.28 uygulanacak.

TAVANDA 'DEVLET' KRİTERİ

BES’te kalınan süre boyunca alınabilecek toplam kesintiler için de ayrı bir tavan belirlendi. Buna göre, peşin ve ertelenmiş giriş aidatı, yönetim gideri ve fon toplam gider kesintilerinin tamamı, sistemden ayrılış tarihinde birikmiş bulunan devlet katkısının belli bir oranını geçemeyecek. Belirlenen tavanı aşan ‘fon toplam gider kesintisi’ 1 Ocak 2021’de ödenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler