"Batıl inançlar sizi zehirlemesin"

 Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, "Hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan inanışlara güvenerek bilinçsizce mantar toplamak ve tüketmek sakıncalı ve tehlikelidir" dedi.  Ordu Üniver

"Batıl inançlar sizi zehirlemesin"
 Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, "Hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan inanışlara güvenerek bilinçsizce mantar toplamak ve tüketmek sakıncalı ve tehlikelidir" dedi. 
 
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi tarafından "Doğa Mantarları ve Zehirlenmeler" adlı konferans düzenlendi.
 
Ziraat Fakültesi Çotanak Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof. Dr. Pekşen, zehirli mantarlar konusunda vatandaşları uyardı. 
 
Türkiye florasının doğal mantarlar bakımından çok zengin olduğunu söyleyen Pekşen, birçok ülkeye doğal mantar ihraç edildiğini söyledi. 
 
Mantar toplarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda da bulunan Pekşen, "En uygun mantar toplama zamanı sabah çiğinin kaybolduğu ve havanın kuru olduğu zamanlardır. Mantarlar ıslak toplanıldığında daha çabuk bozulacaktır. Mantar toplarken sepet kullanılması tercih edilmelidir. Mantar toplanan yerin, motorlu taşıt trafiği olan yollardan en az 100 metre uzak olmasına özen gösterilmeli, mantar kökünden koparılmalı ve topraklı kısmı kesilip atılmalıdır" diye konuştu. 
 
Zehirli ve yenen mantarlar hakkında bazı yanlış inanışların hakim olduğunu anlatan Pekşen, şöyle konuştu:
 
"Halk arasında bazı yanlış inanışlar hakimdir. Mantar koparılınca zehirli ise iç kısmının rengi hemen mavileşir, zehirli mantarlar salyangozlar tarafından yenilmez, çayırlarda ve ağaçlar üzerinde yetişen mantar türleri zehirsizdir, tuzlu ve sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır, mantarın yakınlarında demir varsa o mantar zehirlidir, mantara zehri yılanlar verir, kurutulmuş mantar zehirli değildir, mantarı yoğurt ile yemek zehirlenmeyi önler, pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır şeklinde hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan inanışlara güvenerek bilinçsizce mantar toplamak ve tüketmek sakıncalı ve tehlikelidir."
 
Mantar yendikten kaç saat sonra semptomlar ortaya çıktı, semptomlar nelerdir, kaç tür mantar yenilebilir, mantarı  yiyen herkes hastalandı mı, mantarın toplandığı ve saklandığı  koşullar nedir sorularının cevaplarının önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pekşen, şöyle devam etti:
 
"Zehirli mantarların yendikten sonra 2 saate kadar ortaya çıkan belirtileri; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terlemedir. Yendikten 6 saat sonra gelişen belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlara bağlı belirtilerdir. Bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bazı zehirli ve zehirsiz mantar türlerinin birbirleriyle benzer olması nedeniyle toplama ile tüketme sırasında çok dikkatli olunması gerekmektedir."
 
Pekşen, mantar zehirlenmeleri oranının iklim, yaşam şekli ve alışkanlıklara bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık