Bakan Çavuşoğlu: "698 DAEŞ üyesi tutuklandı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yakalayıp sınır dışı edilen yabancı terörist sayısının 3 bini aştığını belirterek, "DAEŞ ile bağlantılı 661'i yabancı 698 kişi tutuklandı" dedi. Bakan Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekiline dış politi

Bakan Çavuşoğlu: "698 DAEŞ üyesi tutuklandı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yakalayıp sınır dışı edilen yabancı terörist sayısının 3 bini aştığını belirterek, "DAEŞ ile bağlantılı 661'i yabancı 698 kişi tutuklandı" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekiline dış politikayla ilgili sunum yaptı. Çavuşoğlu, Suriye politikasına ilişkin olarak, "Suriye krizini siyasi çözümü için çabaları destekliyoruz. Uzun süre tıkalı olan sürecin önünü açmaya çalıştık, başarılı da olduk. Uluslararası Suriye destek grubu adında bir oluşum var. 2012 Cenevre bildirisine ivme kazandıracak. Rusya terörle mücadele kisvesi altında DAEŞ hedeflerine göstermelik operasyon yaptı ve esas hedef olarak muhalifleri aldı. Bayır Bucak Türkmenleri Rusya saldırılarının doğrudan hedefi haline geldi. DAEŞ uluslararası toplumu tehdit eden bir terör örgütüdür. Kararlılığımız devam edecektir ancak Suriye'de sorunu DAEŞ'e indirgemeyi yanlış buluyoruz. Suriye'deki ihtilaf ortadan kalmazsa DAEŞ gitse başkaları gelir. İhtilafı ortadan kaldırmamız lazım. Rusya saldırıları nedeniyle Cenevre'ye ara verildi. Muhalefetle ilgili olmayan unsurların muhalefet gibi gösterilme çabalarına engel olduk. Muhalefetin siyasi çözümden yana olduğunu ortaya koyma inde etkili olduk. Riyad Hicab ile pazartesi günü görüştüm" ifadelerini kullandı.

Irak ile ilgili olarak Çavuşoğlu, "Musul'un geri alınmasıyla sorun bitmeyecek. Irak hükümeti olumlu adımlar atmadığı sürece sorun bitmeyecek. Hükümetin bir an önce mezhepçilikten uzak bir tutum içinde olmalı. DAEŞ ile mücadele kapsamında 2 bin 400 Peşmerge'ye eğitim sağladık Irak'taki Kürt kardeşlerimizi de yalnız bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

Rusya konusunda ise Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya ilişkilerinde yaklaşımların örtüşmediğini ifade ederek, "Özellikle ticaret ve enerji alanların önemli işbirliği yaptık. Hedef Rusya değil sınırlarımızı ihlal eden savaşa uçağıydı. Rusya karalama kampanyası yürüttü bizi kışkırtmaya çalıştı. Biz serinkanlılığımızı koruyoruz sağduyunun Rusya tarafından da sağlanmasını istiyoruz. Enerji güvenliği konusundaki haklılığımızı ortaya çıkardı. TANAP en kısa zamanda tamamlanmalı" diye konuştu.

Kıbrıs konusunda da Bakan Çavuşoğlu, "Eşit statüde iki farklı yapıya tam destek veriyoruz. Bu sene çözüm senesi olacak. Yakalanan fırsatın kaçırılmayasınız bekliyoruz. Su temini projesini tamamladık. Kalıcı çözüm getirdik. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hak ve çıkarlarını göze almadan atılacak hiçbir adımın ehemmiyeti yoktur" ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele konusunda örgütler arasında ayrım yapmadıklarının altını çizen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyonun aktif üyesiyiz. Yabancı teröristlerin bölgeye geçişini engellemek için 9 Şubat itibariyle listeye eklenen kişi sayısı 37 bini aştı. Yakalayıp sınır dışı edilen yabancı terörist sayısı 3 bini aştı. DAEŞ ile bağlantılı 661'i yabancı bağlantılı 698 kişi tutuklandı" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler