AYM'den 3 başvuruya ret kararı

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, CHP'Li Mahmut Tanal ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın bireysel başvurularını reddetti. Mahalli idareler seçimlerinde CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mans

AYM'den 3 başvuruya ret kararı
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, CHP'Li Mahmut Tanal ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın bireysel başvurularını reddetti.
 
Mahalli idareler seçimlerinde CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ile CHP, Ankara seçim sonuçlarına ilişkin ayrı ayrı bireysel başvuruda bulunmuştu.
 
Başvuruların ikisini de karara bağlayan Yüksek Mahkeme, başvurular Anayasa Mahkemesinin görev alanında olmadığından "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle red kararı verdi.
 
Anayasa Mahkemesinin ret gerekçesinde, bireysel başvuruların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki (AİHS) haklarla sınırlı yapılabileceğine işaret edilerek, AİHS'nin de mahalli seçimleri bireysel başvuru kapsamında saymadığı vurgulandı.
 
Yüksek Mahkemenin bu nedenle başvuruyu görev alanına girmediği gerekçesiyle reddettiği belirtildi. Mahkemenin gerekçesinde, Anayasa'nın 79. maddesindeki Yüksek Seçim Kurulu kararlarına karşı başka bir merciye başvurulamayacağına ilişkin düzenlemeyle ilgili değerlendirme yapılmadığı öğrenildi.
 
-Başbakan Erdoğan'ın adaylığı
 
Yüksek Mahkeme, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı adayı olamayacağı ve Erdoğan'ın başbakanlıktan istifa etmesi gerektiği yönündeki CHP'li Mahmut Tanal ile LDP'nin yaptığı başvuruları da "kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle reddetti.
 
CHP'li Tanal, Erdoğan'ın Başbakanlık görevinden istifa etmesi gerektiği, aday listeleri kesinleştikten sonra da Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağı gerekçeleriyle bireysel başvuruda bulunmuştu. LDP de Erdoğan'ın Başbakanlık görevinden istifa etmesi gerektiğini iddia ederek, Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
 
-Aziz Yıldırım'ın başvurusu
 
Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın şike davası nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda da ret kararı verildi.
 
Yıldırım ile aynı davada yargılanan sanıklar Yaşar Kaya ve Yüksel Ekşioğlu'nun bireysel başvurularını birleştirirek sonuçlandıran Yüksek Mahkeme, Şike Davası'nda yerel mahkemede yeniden yargılama başladığından başvuru yolları tüketilmediği gerekçesiyle başvuruları reddetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler