’Asrın Projesi’nde kriz mi var ?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'ye denizaltından su götürecek asrın projesinde işletme-tahsilat krizi olduğu yönündeki söylentilere cevap verdi.Bakan Veysel Eroğlu, 1 Kasım seçim çalışmaları kapsamında dün geldiği seçim bölgesi ve memleketi

’Asrın Projesi’nde kriz mi var ?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'ye denizaltından su götürecek asrın projesinde işletme-tahsilat krizi olduğu yönündeki söylentilere cevap verdi.

Bakan Veysel Eroğlu, 1 Kasım seçim çalışmaları kapsamında dün geldiği seçim bölgesi ve memleketi Afyonkarahisar'da partisinin mahalle temsilcileri ve teşkilat üyeleri ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, sorular üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'a denizin altından askıda borularla su götürecek olan asrın projesi ile ilgili "projede Kıbrıs tarafından kriz" olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Eroğlu, Türkiye açısından proje konusunda her hangi bir sorun olmadığını ifade ederek, "Kıbrıs Projesi asrın projesidir, çok dev bir projedir. Özellikle biz bunun için 1 milyar 600 milyon TL Türkiye Cumhuriyeti bunun için para harcadı ve büyük bir proje. Tabii bunun işletilmesi var ve işletme masrafları var. Pompa istasyonları, arıtma tesisi işletme masrafları. Elektrik masrafları gibi, tabii bunların karşılanması gerekiyor. Bununla ilgili bizim teklifimiz şuydu, Türkiye'de biliyorsunuz bazı şeyler özel sektör marifeti ile yönetiliyor. Tamam, belediyeler kontrol etsin, hükümet kontrol etsin bir kontrol ekibi kuralım, ama bu işletme ekseni gerekirse ilave yatırımlarını özel sektör yapsın. Yani yap-işlet-devret şeklinde. Yani yatırımları biz yaptık. Onlarda bir problem yok. Su Kıbrıs tarafına akıyor, Alaköprü Barajından, Geçitköy Barajına orada çok muhteşem bir içme suyu arıtma tesisi kurduk. Onun test çalışmaları başladı. Hatta ben Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza arz ettim bunun dedim ayın 20'sine kadar açılsa uygun olur dedim. Niyetimiz Türkiye tarafında bir merasim yapmak, sonra karşıya geçip Geçitköy Arıtma Tesisine orada da bir açılış yaparak suyun geldiğini görmek sureti ile bunu açılış merasimi ile taçlandırmak için arzuluyoruz. Ama karşılıklı görüşmeler ile bunlar çözülecek. Yani neticede bu basit bir işletme değil, profesyonel bir işletme" diye konuştu.

"DÜNYANIN EN İLERİ TEKNOLOJİLERİYLE İNŞA EDİLMİŞ BİR PROJE"

Bakan Eroğlu, projede kriz olduğu yönündeki iddialarla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:

"Yani ben defalarca daha önceki hükümetlerde devlet ve Cumhurbaşkanı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Başbakanına izah ettim, ilgili Bakana izah ettim. Onlar belli bir şekilde çözüm için bir yaklaşımda bulundular. Paylaşımda bulundular biz de bunu kendilerine gösterdik. Çünkü Türkiye su konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden bir tanesi. Neticede biz burada bu suyu hem sulama suyu hem de içme, kullanma ve sanayi suyu olarak kullanacağız. Hatta arıtılan atık suların ileri derecede arıtıldıktan sonra sulama suyu olarak kullanılması gibi düşüncemiz var. Bu su Kıbrıs'a hayat verecek bir su. Muhteşem, dünyanın en ileri teknolojileriyle inşa edilmiş bir projedir. Asrın projesidir. Dolayısıyla bu projede bizim arzumuz Kıbrıs'ta da sağlıklı bir şekilde işletilmesidir. Bizim arzumuz bu. Yoksa onlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki kardeşlerimiz bizim. Onlara en iyi şekilde hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. Bu yüzden böyle bir durum var. Arzumuz orada iyi bir işletme yapılması. Eksiklikler varsa bunların tamamlanması gerekir. Kanalizasyon, arıtma tesisi, gerek şebeke bu eksikliklerin modern bir şekilde, kayıpların asgari düzeyde olacak şekilde bunlar özel sektör tarafından yapılmasıdır ve özel sektör tarafından çok kalifiye elemanlarla bu tesisin işletilmesidir. Esasen bu maksatla kilit personel için yaklaşık 13-15 tane mühendis almak suretiyle bunları Türkiye'de eğitiyoruz. Onlarda ayrıca ana beyin olan merkezdeki gerek Kıbrıs'taki Geçitköy, terfi merkezini içme suyu arıtma tesisini, ana dağıtım hatlarını ve depolarını inşa ettik. Onlarda oraları işletmek için gayret edecekler."

"TÜRKİYE'DE BAZI YERLERDE İKAZLAR YAPILDI"

Bakan Eroğlu, basın mensuplarının soruları üzerine hava durumuna ve meteorolojinin tahminlerinin dikkate alınması konusunda da uyarılarda bulunarak, "Nerede kuvvetli yağış varsa meteorolojimiz bölgesel değerlendirme yapıyor. Ve bunun çok büyük faydası oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz en son teknolojilerle mücehhez bir genel müdürlük. İkazlar yapıyor nerede sağanak varsa, tehlike varsa. Türkiye'de bazı yerlerde ikazlar yapıldı. Hatta 24 saat, 48 saat ve 3 gün önce bu ikazları yapıyoruz. Bu ikazları www.meteoroloji.gov.tr "de görebilirsiniz. Bu ikazlar valiliklere, belediyelere ve kamu kurumlarına iletiliyor" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, açıklamalarının ardından kentten ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem