Artvin'den Avrupa'ya soba satıyor!

Ardanuç ilçesinde yaşayan sıcak demir ustası Şimşek Demirel, yaklaşık 15 metrekarelik atölyesinde ürettiği yöreye özgü sobaları başta yurt içi olmak üzere Almanya ve Fransa'ya satıyor. 55 yaşındaki Demirel, yaptığı açıklamada, demircilik mesleğine 18 yaşı

Artvin'den Avrupa'ya soba satıyor!
Ardanuç ilçesinde yaşayan sıcak demir ustası Şimşek Demirel, yaklaşık 15 metrekarelik atölyesinde ürettiği yöreye özgü sobaları başta yurt içi olmak üzere Almanya ve Fransa'ya satıyor.
 
55 yaşındaki Demirel, yaptığı açıklamada, demircilik mesleğine 18 yaşındayken bir ustanın yanında çırak olarak başladığını belirtti.
 
Yaklaşık 40 yıldır demircilikle uğraştığını anlatan Demirel, "Bu meslekten kazandığım parayla ailemin geçimini sağlıyorum. 4 çocuğum var, 2 çocuğumun üniversitede okumasına katkı sağladım. Üç çocuğumu evlendirdim. Bekar olan oğlumla mesleği beraber icra ediyoruz" dedi.
 
Yaklaşık 15 metrekarelik atölyesinde yöreye özgü soba imal ettiklerini dile getiren Demirel, "Sobaları kalın sac kullanarak yapıyoruz. Odun kullanılarak yakılan bu sobalar, yörede çok tutulan ve sevilen tamamen el yapımı ürünümüzdür. Bir soba ortalama 40 kilo geliyor. Kimi soba var 50 kilo geliyor.  Bizim sobalarımız 5 yıl garantilidir. 10 yılda dayanabilir. Eskiyen sobaların tamiratlarını yapıyoruz" diye konuştu.
 
Demirel, sobaların en büyük özelliğinin, üzerinde ekmek ve yemekleri çok iyi pişirdiğini kaydederek, "El yapımı fırınlı sobalar, hem iyi ısı veriyor hem de ekmek ve yemekleri çok iyi pişiriyor" ifadesini kullandı.
 
Bir günde bir soba üreterek 250 ile 300 liradan sattığını belirten Demirel, "Son yıllarda kömür yakılan emaye sobalarının üretilmesiyle bizim işlerimizde azalma oldu. Yılda yaklaşık 200 soba üretip satıyoruz. İlçemiz göç veriyor. Şu an ilçe nüfusu yaklaşık 5 bin civarında. Dolayısıyla bizim meslek de ölüyor. Nüfus az olduğu için üretilen sobaları satmakta zorlanıyoruz" dedi.
 
-"Hemşehrilerim telefonla arayarak soba siparişi veriyor"
 
Demirel, Ardanuç'tan Almanya ve Fransa'ya göç eden hemşehrilerinin sobalara büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
 
"Yıllar önce ilçemizden yurt dışına göç eden hemşehrilerim telefonla arayarak soba siparişi veriyor. Bugüne kadar Almanya ve Fransa'ya 30'a yakın soba gönderdim. Bunun yanı sıra başta Artvin ve ilçeleri olmak üzere Ardahan, Kars ve Erzurum'dan çok sipariş alıyorum. Ürettiğim sobaları ya kargoyla ya da kendi arabamla götürüp müşterilerime teslim ediyorum."
 
Kaymakamlığın, ürettiği sobaları satın alarak maddi durumu iyi olmayan ailelere dağıttığını, bundan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Demirel, soba dışında yöreye uygun kazma, orak, örs, kazma, keser, maşa gibi tarım ve ev araç gereçlerini de yaptığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler