Arhavi'de HES'e evet eylemi!

Rize İdare Mahkemesi'nin, kent merkezinde yapılacak olan Kavak hidroelektrik santral projesi için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu' raporunun yürütmesini durdurması üzerine birkaç gün önce horonlu kutlama eylemlerinin yapıldığı Artvin'in Arhavi

Arhavi'de HES'e evet eylemi!

Rize İdare Mahkemesi'nin, kent merkezinde yapılacak olan Kavak hidroelektrik santral projesi için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu' raporunun yürütmesini durdurması üzerine birkaç gün önce horonlu kutlama eylemlerinin yapıldığı Artvin'in Arhavi ilçesinde bu kez de, 'Hes'lere evet' pankartı açan karşıt görüşlüler bir araya geldi.

Eylemde konuşan Arhavi' nin Ak Partili Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, “Azınlığın ve bir marjinal grubun sesi olarak ortaya çıkan sesi susturmak ve Arhavi’nin sesi olarak ortaya çıkmak gerekirö dedi.

Arhavi Meydanı’nda toplanan bazı sivil toplum örgütleri temsilcileri ile yaklaşık bin kişilik grup, 'Arhavi işadamına sahip çıkıyor', 'Hes'lere evet' pankartı açtı, 'Arhavi sahipsiz değildir' sloganları attı. Burada açıklama yapan Arhavi Belediye Başkanı AK Partili Coşkun Hekimoğlu, hak arama adı altında ilçelerinde yatırım yapan işadamlarını bölgeden uzaklaştıracak şekilde eylemler yapıldığını belirterek, belediye ile şahsına yönelik haksız itham ve iftiralarda bulunulduğunu öne sürdü. Hekimoğlu şunları söyledi:

“Hak aramaya karşı değiliz, üsluba karşıyız. Bugüne kadar Arhavi’de kimseyi, 'Defol, katil, hırsız' diye itham etmedik. Suyu, deresi ve köyü ile ilgili endişesi olan vatandaşları bir kenara ayırıyorum. Bu vatandaşlarımızın biz her zaman yanında olduk. Bölgemizdeki bazı çalışmalar yargıya taşınarak yürütmeyi durdurma kararları alınmış. Bunlar doğal ve itirazımız yok. Ama, 'Katil, hırsız' gibi söylemlerle bu sokaklarda dolaşmak Arhavi’ye yakışıyor mu? Beni iki dönemdir belediye başkanı seçtiniz. Hiçbir Arhavili kendisini yanlış yönetecek hırsızı, katili, satılmışı belediye başkanı seçmez. İkinci kez hiç seçmez. Hakka ve hukuka göre yazılı kurallarla hareket eden anarşist olmayan bir belediye başkanıyım.

“ANARŞİ YARATMADAN HAK ARAYIN!

Hukuki süreçte yapılan itirazlara saygıları olduğunu ifade eden Hekimoğlu, “Kendi işadamımız Mehmet Nazif Günal’a yönelik Cumartesi günü Arhavi meydanında gerçekleşen gösteride, 'MNG defol, katil MNG, hırsız MNG' sloganları atarak bu meydanda dolaşmak Arhavi’ye yakışıyor mu? Bu bütün Arhavi’nin görüşü değildir, davranışı değildir. Arhavili hukukta medeni şekilde hakkını arar, kendi işadamına ve belediye başkanına böyle saygısızlık yapmaz. Biz böyle öğrendik ve böyle yaşıyoruz. Geçmişte ülkenin sağ ve sol bölündüğü dönemde bile Arhavi’de atılmayan sloganları bu sokaklarda bugün atacaksınız, sonrada dışarıdan getirilen bindirilmiş kıtalarla, 'Bu Arhavi’nin görüşüdür' diye dünyaya tanıtacaksınız. Bütün Arhavililer adına bu duruşu kınıyoruz. Hak aramaya itirazımız yok. Yasal zeminde yapılan hak aramalara bizde destek oluruz. Ama anarşi yaratmadan ve kimseye hakaret etmeden bunu yapmalısınız" dedi.

“ARHAVİ’NİN SESİ OLARAK ORTAYA ÇIKMAK GEREKİYOR

Bundan böyle Arhavi’nin sesi olarak kendi seslerinin çıkacağını ifade eden Hekimoğlu, “Arhavi’ye yakışacak bir duruş ve davranış içerisinde hak aramalıyız. Arhavi’yi büyütmek için çalışmalıyız. Bundan sonra gelecek neslimize de bu alışkanlığı ve siyasi terbiyeyi aktarmak durumundayız. Aksi davranışlarla tatsız olayların yaşandığı bir ilçe haline geliyoruz. Birileri bunu mu istiyor? Birileri yatırımcıların buradan uzaklaşmasını mı istiyor? Arhavi’ye gelecek yatırımı değerlendirecek olan bizleriz. Azınlığın ve bir marjinal grubun sesi olarak ortaya çıkan sesi artık susturmak ve Arhavi’nin sesi olarak ortaya çıkmak gerekiyor. Bu konuda sizin sesiniz olmaya hazırımö diye konuştu.
Grup daha sonra horon oynayarak gösteriyi sonlandırdı. Horon sırasında Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu tulumcuya 50 lira bahşiş verdi.

BELEDİYE İMAR DEĞİŞİKLİĞİ İLE HES YAPIMININ YOLUNU AÇTI

Kamilet Vadisi'nde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesiyle, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlandı. Geçen yıl HES yapımı için 'ÇED olumlu' raporu alan MNG Holding'e bağlı Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı.

CHP’li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AK Partili üyelerin oy çokluğu ile daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümü, 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bölgede protesto ve eylemlerle HES inşaatına karşı çıkan vatandaşlar, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak HES projesi için verilen 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Rize İdare Mahkemesi de, bilirkişi raporuna dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesini durdurdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler