Anahtar Deliği - Fermuar sistemi Trabzon CHP’yi nasıl etkiler? 5.2.2015

Fermuar sistemi demek, ön seçim yapılan illerde bile genel merkezin kontenjan kullanacağı anlamına geliyor.

Anahtar Deliği -  Fermuar sistemi Trabzon CHP’yi nasıl etkiler? 5.2.2015

Fermuar sistemi Trabzon CHP’yi nasıl etkiler?

CHP’de milletvekili aday listesinin belirlenmesinde Fermuar Sistemi uygulaması esas alınacağı Trabzon’daki muhtemel aday adaylarının kafasını karıştırmış durumda.

Fermuar sistemi demek, ön seçim yapılan illerde bile genel merkezin kontenjan kullanacağı anlamına geliyor.

Trabzon’da önseçim yapılacak, genel başkan Kılıçdaroğlu’da bunun sözünü verdi diye sevenin aday adayları, şimdi de fermuar takıntısıyla karşı karşıya kaldı.

Aday adaylarının tek umutları, Trabzon milletvekili listesinin yapılacak önseçimden çıkan listenin aynen genel merkez tarafından onanması ve kontenjan kullanılmamasına kaldı.

CHP Trabzon’da hem önseçim yapar, genel merkez buna rağmen kontenjan kullanırsa, bu şehirde milletvekili çıkarmamız zora girer şeklinde yakınan partililerin varlığından da söz etmek lazım.

MALKOÇ LİSTEYE GİRER Mİ?

Arsin’de uzun yıllar siyaset yapan ve AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan usta bir siyasetçi ile konuştuk.

Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen’in milletvekili adayı değilim şeklinde son günlerde basında çıkan açıklaması hoşuna gitmiş.

İsmi milletvekili aday adayı olarak geçen ve son dönemde sahaya inmesiyle ses getiren Şeref Malkoç’un yaptığı atak ile Şen’in önünü kestiğini düşünüyor.

Aslında Şen’in aday olmayı düşünmemesinin ardında yatan gerçek, iktidar partisi genel merkezinin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı dışında, diğer belediye başkanlarına istifa edip adaylığa soyunmayın mesajı idi.

Siyaset bu gelişmeleri herkes kendine göre yorumluyor.

Arsinli siyasetçi Malkoç’un Trabzon listesinde ve ilk üçün içinde yer alacağını iddia etti.

CHP’DEN HDP’YE OY GİDER Mİ?

7 Haziran’da yapılacak genel seçimde CHP’nin en büyük iddiası, AK Parti’nin tek başına anayasa değişikliği yapacak 367 milletvekili sayısına ulaşmaması veya 330 milletvekilini aşarak anayasayı referanduma getirecek milletvekili çıkarmaması olarak görünüyor.

CHP’nin genel seçimde bir başka iddiası da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başkanlık yolu açacak sayıda milletvekili çıkarmaması, başkanlık yolunun bu seçimle kapanması.

CHP bu iddiasını kanıtlayabilmek için genel seçimde oy oranıyla bağlantılı olarak milletvekili sayısını artırması lazım.

Görünen o ki, CHP milletvekili sayısını artırarak, AK Parti’yi engelleyecek gücü yakalayacağına inanmıyor.

CHP içinde 7 Haziran’da oyumuzu HDP’ye verelim ki baraja takılmasın, AK Parti genel seçimde hedefine ulaşamasın düşüncesi taşıyanlar var.

AK PARTİ’DE İNİSİYATİF TARTIŞMASI

AK Partililer arasında bir tartışmadır gidiyor.

Tartışmanın konusu milletvekili aday listelerine son şekli kimin vereceği?

Başbakan Ahmet Davutoğlu mu listelere son şeklini verecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan mı?

Davutoğlu son şeklini verir diyenler çok azınlıkta.

Hatta hiç yok da denebilir.

Milletvekili listelerine son şeklini Erdoğan verir diyenler ezici çoğunluk.

Daha önemlisi, listeler netleştirilirken Erdoğan’ın, Davutoğlu’na listelerin alt sıralarına, seçilme şansı az olan sıralara kontenjan kullanmak üzere verebileceği söylentileri de oluyor.

Erdoğan milletvekili listelerinde yer alacak adaylardan ancak 50 kontenjan Davutoğlu’na verebilir, başka inisiyatif tanımaz diyenler de çıkıyor.

DEMELİ’YE SONSUZ DESTEK

MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli 7 Şubat cumartesi günü yapılacak il kongresi için başkan adaylığını dün açıkladı.

Demeli’nin il başkanlığı seçimine rakipsiz tek aday olarak gireceğini bu sütunlarda dile getirmiştik.

Dün Demeli il başkan adaylığını açıklarken, sergilenen tablo sürpriz olmadı.

18 ilçe başkanı ile birlikte Demeli’nin görüntü vermesi, il başkan adaylığını açıklarken tüm ilçe başkanlarının yanında yer alması ve kenetlenmeleri güzel bir görüntü oldu.

Demeli milletvekili adayı olsa tüm ilçe başkanlarından destek alabilir miydi, elbette ki hayır.

Demek ki, tüm ilçe örgütleri, il başkanı olarak Demeli’nin etrafında birleşmiş ve bu birliktelik objektifler önünde de sergelenmiş.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler