Almanya mahkemesinden Türkler'e müjde!

Berlin Yüksek İdari Mahkemesi, Almanya’da yaşayan eşinin yanına gitmek isteyen Türklerin Almanca bildiklerini kanıtlamaları gerekmediğine hükmetti. Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, Alman hükümetinin 2007 yılında Oturma Yasası’na eklediği "AB dışında

Almanya mahkemesinden Türkler'e müjde!
Berlin Yüksek İdari Mahkemesi, Almanya’da yaşayan eşinin yanına gitmek isteyen Türklerin Almanca bildiklerini kanıtlamaları gerekmediğine hükmetti.
 
Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, Alman hükümetinin 2007 yılında Oturma Yasası’na eklediği "AB dışından gelecek eşlerin Almanca bilme şartı"nın Türkiye’nin AB ile imzaladığı Ortaklık Anlaşması’nda yer alan "Durdurma Maddesi"nden dolayı Türk vatandaşları için uygulanamayacağı belirtildi.
 
"Durdurma Maddesi"nin, mevcut haklarla ilgili yeni çıkarılacak yasalarda lehte olan durumun korunması anlamına geldiği kaydedildi.
 
Açıklamada, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın 2014’ün temmuz ayında verdiği kararda, dil bilme şartının yerine getirilmemesi durumunda otomatik olarak vizenin reddedilemeyeceğine yönelik hükmü de hatırlatıldı. 
 
Bir Türk'ün açtığı davayı kaybeden Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın karara itiraz etmek için bir ay zamanı oluğu bildirildi.
 
Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Safter Çınar, Berlin İdari Mahkemesi’nin verdiği karardan memnuniyet duyduklarını belirterek, Berlin’deki mahkemenin Avrupa Adalet Divanı kararlarına uyduğunu gösterdiğini ifade etti.
 
 Almanya’nın Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği kararın uygulanması için Federal hükümetin göç, mülteciler ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’un çaba göstermesini isteyen Çınar, "Dil şartı uyumu kolaylaştırmaya değil, sadece caydırmaya hizmet ediyor. Zaten aile birleşimi kapsamında gelen eşlerin burada uyum kurslarına katılma zorunluluğu var" dedi.
 
Almanya, 2007 yılında AB dışından aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelmek isteyen yabancı eşlere Almanca dil bilgisine sahip olma şartı getirmişti. Avrupa Birliği Adalet Divanı, temmuz ayında verdiği kararda, Almanya'nın, sınırları içinde yasal olarak ikamet eden Türk vatandaşlarının aile birleşimini sağlama amaçlı vize için gerekli gördüğü "Almanca bilme şartının" AB yasalarına aykırı olduğunu belirtmişti. Adalet Divanı, 2007'de yürürlüğe sokulan uygulamanın ne Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması'yla ne de aile birleşimine ilişkin direktifle uyumlu olduğuna hükmetmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler