Almanya Irak'a asker gönderecek

Almanya Federal Meclisi (Bundestag), Bakanlar Kurulu’nun, terör örgütü IŞİD'le mücadele eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) güçlerine eğitim vermesi için bölgeye yaklaşık 100 kişilik askeri eğitim birliği gönderme kararını onayladı.Bundestag'da yapıla

Almanya Irak'a asker gönderecek

Almanya Federal Meclisi (Bundestag), Bakanlar Kurulu’nun, terör örgütü IŞİD'le mücadele eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) güçlerine eğitim vermesi için bölgeye yaklaşık 100 kişilik askeri eğitim birliği gönderme kararını onayladı.

Bundestag'da yapılan oylamada 457 milletvekili "evet",  79 milletvekili "hayır"  oyu kullandı. 54 milletvekili de "çekimser" kaldı.

Oylamadan önce yapılan konuşmalarda federal hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti meclis grupları askerlerin Irak’ın kuzeyine gönderilmesine onay vereceği, Sol Parti Grubu’nun ise buna karşı çıktığı ifade edilmişti. Yeşiller Partisi temsilcileri de söz konusu oylamada çekimser oy kullanacaklarını kaydetmişti.

Alman askerlerinin Birleşmiş Milletler ve AB misyonu kapsamında görevlendirilmediğinden ötürü bu konu ülkede tartışmalara yol açmıştı.

CDU/CSU Meclis Grubu Üyesi Henning Otte, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Almanya'nın partner ülkeler ile sorumluluk aldığını belirterek, "Almanya, Hristiyanların, Yezidilerin, Kürtlerin ve Müslümanların hayatı için sorumluluk alıyor. Sorumluluktan kaçmıyoruz" dedi.

IŞİD'in bölgeyi kontrol altına almaya çalıştığını ve güvensizliğe sürüklediğini ifade eden Otte, "Buna gözlerimizi kapatamayız. Peşmergelere, Batı'nın yardımıyla IŞİD'i durdurduklarından dolayı teşekkür borçluyuz" dedi.

SPD'li Roderich Kiesewetter de Irak'ın kuzeyine eğitim için askerlerin gönderilmesinin Almanya'nın bu konuda harekete geçtiği yönünde bir sinyal olduğunu, askerlere savaşma görevi verilmediğini kaydetti.

Bunun önleyici güvenlik siyaseti olduğunu ifade eden Kiesewetter, Avrupa'nın bu konuda kayıtsız kalamayacağını kaydetti.

Sol Partili Jan Van Aken ise Alman askerlerinin IKBY güçlerine eğitim vermesi için gönderilmesini sert bir şekilde eleştirdi.

Yeşiller Partisinden Omid Nouripour da IŞİD’in sadece askeri müdahaleyle durdurulabileceğini, bunun için bölgedeki güçlerin eğitilmesini önemli bulduklarını söyledi. Buna rağmen Peşmergelerin eğitilmesi için Alman askerlerinin gönderilmesi talebine çekimser kalacaklarını ifade eden Nouripour, Alman askerlerinin bölgeye gönderilmesi için yasal temelin bulunmadığını söyledi. Nouripour, Alman askerlerinin bölgeye gönderilmesinin "sorumsuzca" olduğunu dile getirdi.

Alman askerlerinin gelecek ay bölgeye gitmesi bekleniyor.

Almanya daha önce IŞİD ile mücadele kapsamında IKBY'ye yaklaşık 70 milyon avro değerinde askeri teçhizat ve malzeme yardımı yapmıştı.

Ayrıca Almanya'ya getirilen 32 Peşmergeye Bavyera eyaletinde silahların kullanımıyla ilgili eğitim verilmiş, bunun dışında paraşütçü komandolardan oluşan 13 asker, Peşmergeye eğitim vermek için Erbil'e gönderilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler