Haber61.net Ajandası... 08.06.2016

ESNAF ADALET ARIYOR!   Toplumun önemli bir kısmını sosyal yaşamda önemli işler üstlenen esnaf sanatkarlarımız ve onların teşkilatları oluşturuyor. Ülkemizde 491 meslek dalında 2 milyon esnaf ve sanatkar, 3 bin 48 esnaf ve sanatkar odası illerde örgütlenen

Haber61.net Ajandası... 08.06.2016
ESNAF ADALET ARIYOR!

Toplumun önemli bir kısmını sosyal yaşamda önemli işler üstlenen esnaf sanatkarlarımız ve onların teşkilatları oluşturuyor. Ülkemizde 491 meslek dalında 2 milyon esnaf ve sanatkar, 3 bin 48 esnaf ve sanatkar odası illerde örgütlenen 82 esnaf odaları birliği ve 13 mesleki federasyonu bulunuyor.

Trabzon’da ise 49 odaya sahip Trabzon Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği(TESOB) Başkanı Metin Kara ve ekibi iki dönemdir başarı ile bu görevi sürdürüyor. Başkan Kara’nın samimiyeti-iyi niyeti ve dürüstlüğü esnafa güven veriyor. Esnaf kesimi işletme sayılarının çokluğu, ülke çapında istihdama sağladıkları büyük katkı ile ekonomimizin can damarı konumunda.Fakat son dönemde esnaf ciddi bir kriz eşiğinde sıkıntı yaşamakta. Borcunu ödemekte zorlanan esnaf istediği ciroyu yapamadığı için mağdur oluyor.

Öyle ki siftah yapamadan gün tamamlayanlar var.Emekliliği iple çeken esnaf prim adaletsizliği yüzünden bu hayali de yerine gelmiyor.Esnafın içinde olduğu bu duruma çare noktasında hükümetin bazı eylem planları var.Öncelik sırası ise 2 milyon Bağ-Kur’lu esnafın emeklilik için gerekli priminde adalet sağlanacak.Bağ-Kur’lu esnaf SSK’lı çalışanlara göre daha uzun süre sigorta primi ödemesine rağmen düşük maaş alıyor.200-300 TL fark var arada.En yüksek maaşı  ise Emekli sandığı emeklileri alıyor.

60 gün ve üzerinden prim borcu olan Bağ-Kur’lu esnaf sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Hastaneye gittiğinde prim borcu ile karşılaşıyor. Neresinden baksanız orada bir açmaz ve haksızlık var. Esnaf primde adalet arıyor, bu noktada eşitliğin olmasını istiyor

“SİZLER BİZİM ONURUMUZSUNUZ” 2. SAYFADA

SİZLER BİZİM ONURUMUZSUNUZ

Maçka kaymakamı Deniz Pişkin eşiyle birlikte Ramazanın ayının ilk gününde anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Kaymakam Pişkin, Şehit ve gazi aileleri ile Maçka Sumele Otelde  iftar yemeğinde bir araya geldi. Oldukça nezih bir ortamda geçen iftar yemeğine şehit ve gazi aileleri, yakınları birlikte Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Trabzon Şehit Aileleri Derneği Başkanı İsmail Karacan ve Trabzon Artvinliler Derneği Başkanı ve haber61.net köşe yazarımız Ahmet Külekçi katılım gösterdi.

Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin bu ülkenin onuru olduğunu belirten Maçka Kaymakamı Deniz Pişkin “Bizler sizlerle her zaman gurur duymaya, yanlarınızda olmaya devam edeceğiz. Evlatlarınızın emaneti olan bu ülkenin birliği ve dirliği için omuz-omuza mücadele edeceğiz” dedi. Şehit aileleri ve yakınları ile gazilerde iftar programı için kaymakam Deniz Pişkin’e teşekkür ettiler. 

“İŞSİZLİK MAAŞINIZI ALDINIZ MI?” 3. SAYFADA

İŞSİZLİK MAAŞINIZI ALDINIZ MI?

Sigortalı çalışırken işsiz kalanların haklarını bilmelerinde kendi menfaatlerine. Bunlardan biri de işsizlik maaşı. İşini her kaybeden bu maaşı maalesef alamıyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken milyarlarca lira da buna fırsat vermiyor. İşsizlik maaşı alabilmek için aranan en önemli şartlar arasında prim gün sayısı ve sigortalının maaş almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olması yer alıyor.

Kendi istek ve arzusu dışında işsiz kalmış olanların son üç yıl içerisinde en az '600 prim gün sayısı' bulunmalı. İşten ayrıldığı tarihten önceki 'son 120 günü sigortalı çalışmış' olarak geçirmek de diğer bir şart. Başvuru süresi de önemli. İşten ayrılanların 30 gün içinde Işkur'a başvurması gerekiyor.

Bugün itibarıyla gerekli şartları taşıyanlara ödenecek aylık işsizlik parası en az 653 TL, en yüksek ise 1307 TL. Ne kadar süre alınır? Son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 6 ay, 900 gün sigortalı çalışıp prim ödemiş olana 8 ay, 1080 gün sigortalı çalışıp prim ödemiş olanlara da 10 ay işsizlik parası verilir. İşsizlik parası, son dört aylık kazanç dikkate alınarak hesaplanıyor ve dört aylık brüt kazancm yüzde 40, kadar oluyor. Ancak 1307 lirayı geçemiyor. 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İFTAR SOFRALARI” 4. SAYFADA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İFTAR SOFRALARI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi geleneksel hale getirdiği her ilçede iftar yemekleri organizasyonlarına bu yıl da devam ediyor. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği iftar yemeklerinin hazırlanmasından ve servis edilmesine kadar tutun her konuyu başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bizzat takip ediyor.

Ramazan ayının dayanışma-kaynaşma ve paylaşma ayı olduğunu belirten Gümrükçüoğlu iftar sofralarının kıymeti ve değerini böyle zamanlarda daha çok anlıyoruz dedi. Trabzon’da ramazan ayının huzur içinde geçmesi noktasında belediye olarak her türlü önlemleri aldıklarını belirten Gümrükçüoğlu yaşlı-kimsesiz muhtaç ve yoksul ailelere yardım noktasında ise oldukça hassas davranıyor. Gümrükçüoğlu’nun yardımların haber yapılmaması, konuşulmaması ve bunun üzerinden politika yapılmaması noktasında özel talimatı var.

“ELEKTRİK FATURASINA ŞOK!” 5. SAYFADA

ELEKTRİK FATURASINA ŞOK!

Elektrik Piyasası Kanununda yapılan değişikle, elektrikteki kayıp kaçak bedelinin bundan sonra aboneden tahsil edilecek olmasına tüketici temsilcilerinden tepki geldi.

Yasa ile tüketiciye kesilen 52 liralık elektrik kullanım bedelinin, kayıp-kaçak, sayaç okuma, satış hizmeti ve iletim masraflarıyla 102 liraya yükseleceğinin altını çizen Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Yönetim Kurulu ve Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, "Bu bedel, artık yasa ile tahsil edilecek, böylelikle iade alınmasının da önüne geçildi" yorumunu yaptı.

Yasanın evrensel hukuk normları ile bağdaşmadığını savunan Yıldız, "Biz tüketiciler, bu kayıp kaçak bedelinin küçülmesini beklerken, tam tersi yasal dayanak alındı. Hem iade alınmasının önüne geçildi, hem de artık yasa ile tahsil edilecek" diye konuştu. Elektrik abonelerini bu durumun mağdur edeceğini söyleyen Rıdvan Yıldız, bu yasal zemini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da Anayasa Mahkemesi'nin durdurabileceğini söyledi.

"Bu vicdanı yaralayan bir bedeldir" diyen Rıdvan Yıldız, elektrik faturalarına ilişkin şu örneği verdi: "52 liralık bir fatura, diğer bedeller eklenerek 101 liraya kadar çıkıyor. Kayıp-kaçak, iletim, sayaç okuma, bunlar dağıtım bedeli altında toplandı. Bu 101 liralık faturanın 29 lirası dağıtım bedelinin içine toplanmış durumda. Enerji payı dağıtım bedeli olarak. Bir de KDV, tüm bedeller üzerinden hesaplanıyor. Bu da kayıp kaçak bedelini yukarı çekiyor."

“MEMUR EMEKLİSİNE MÜJDE!” 6. SAYFADA

MEMUR EMEKLİSİNE MÜJDE!

30 yıldan fazla çalışması bulunan 408 bin memur emeklisi, 30 yıl sınırı dikkate alınmaksızın çalışma sürelerine bağlı olarak geriye dönük emeklilik ikramiyelerini alacaklar.Hükümet, tasarıyı Meclis tatile girmeden önce bu ay çıkarılacak düzenlemeler arasına aldı.

Memurların emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırı Anayasa Mahkemesince kaldırılmıştı. Ancak karar 7 Ocak 2015 sonrası emekli olanlara uygulanıyordu. AYM ve Danıştay kararları doğrultusunda bu hak geriye dönük uygulanacak. Bakanlar Kurulu’nca Meclis’e gönderilen tasarıya göre 408 bin emekliye yaklaşık 2 milyar lira ödenecek. Bu maliyetin 1 milyar 100 milyon lirası bu yılın bütçesinden, 980 milyon lirası da gelecek yılın bütçesinden karşılanacak.

Tasarıya göre 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak ikramiye hesaplanacak. Emeklilerin veya hak sahiplerinin 1 yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 lira üç ay içerisinde, kalan miktar da yasal faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayında ödenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler