Haber61'in Ajandası 26.02.2016

KARADENİZ NEDEN GÖÇ VERİYOR? Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2014-2015’te yaklaşık 78.7 milyon kişinin yaşadığı ülkemizde 2 milyon 720 bin kişinin yaşadığı şehir değiştirdiğini yani göç ettiğini açıkladı.Bir yıl içinde 3 milyona yakın bir göç dalgası.Bu ö

Haber61'in Ajandası 26.02.2016

KARADENİZ NEDEN GÖÇ VERİYOR?

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2014-2015’te yaklaşık 78.7 milyon kişinin yaşadığı ülkemizde 2 milyon 720 bin kişinin yaşadığı şehir değiştirdiğini yani göç ettiğini açıkladı.Bir yıl içinde 3 milyona yakın bir göç dalgası.Bu önemli bir rakam aslında!

31 il göç alırken 50 ilimizde göç vermiş..Göç veren İller arasında Karadeniz Bölgesinin ağırlığı öne çıkıyor.Artvin,Rize,Trabzon,Giresun ve Ordu TÜİK verilerine göre en çok göç veren iller arasında.İstanbul-Ankara-Kocaeli-Antalya ve İzmir ise en çok göç alan iller arasında.Türk sanayisinin kalbi olan İzmit’e bir yıl içinde 30 bin 231 bin kişi göç etmiş.İnsanları göçe zorlayan nedenlerin başını elbet de iş-aş-ekmek kavgası çekiyor.Daha huzurlu ve daha güvende yaşamak isteyen vatandaşlarımız yarınların hesaplarını yaparak çocukların geleceğini garanti altına almak istiyor.Sonuçta insanlar durduk yere doğduğu-yaşadığı ve belli bir yaşa kadar büyüdüğü toprakları öyle kolay-kolay terk etmez.Karadeniz Bölgesinde göç hareketliliği sadece 2014-2015 yılları arasına bağlı değil.Geçmiş yıllara baktığımızda göçün hiç durmadığını görebiliriz.Son 25 yıl içinde bölgemizden göç edenlerin sayısı ile üç-dört il kurulurdu. Tarım arazilerinin daralması,yeni iş sahalarının oluşmaması,sanayileşmede istenen hedefe ulaşılmaması ve sosyal yaşamın kısırlığı insanları göçe zorluyor

O HAKEM FİŞİ ÇEKTİ!

O HAKEM FİŞİ ÇEKTİ!

TFF ve MHK’nın Trabzonspor’a karşı sezon başından beri yürüttüğü art niyet ve linç operasyonu Galatasaray-Trabzonspor karşılaşmasında bardağı taşıran son damla olmuştur

Maçın hakemi Deniz Ateş Bitnel sadece maçı katletmedi  zaten makineye bağlı olan Türk futbolunu Arenada fişini çekti. Trabzonspor’un 2010-2011 şampiyonluğunu kabul etmeyenler,temiz ve adaletli futbol anlayışına baş kaldıranlar,şikeyi meşrulaştıranlar gider-ayak “kırmızı kartı”  da gördüler!.Bakalım  bundan sonra  hangi yüzle kendilerini aklayacaklar ve savunacakla.Türk futbolu Arenada hem ATEŞ’le yandı. Hem de DENİZ’de boğuldu.Deniz Ateş Bitnel  kendi ile birlikte TFF’yi ve MHK’yı da yaktı-yıktı.Trabzonspor’un haklarını savunma noktasında aklı-başında olan her tepkiye ve eyleme destek vermek gerek.Ama bunu yaparken sağ-duyulu olmak zorundayız.Hele şu hassas süreçte daha fazla hassas ve samimi olmamız gerek.Arena’da maça damgasını vuran hakeme kırmızı kart gösteren Salih Dursun artık heykeli dikilecek adam noktasına geldi.Salih’i sadece Türkiye değil dünya konuşuyor.Yaptığı harekete destek yağdı,sosyal medya yıkıldı.Salih’in bu hareketini ucuz kahramanlık olarak görenlerde var,eleştiri yapanlarda.Hepsi normal.Normal olmayan şey bu süreci amacı dışına taşırmamak ve abartmamak olmamalı.Salih’e “gel partimize katıl bakan yapalım” çağrısı yapacak kadar işin çılkı çıkmasın!

TESOB’UN TALEBİ HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇİRDİ

TESOB’UN TALEBİ HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇİRDİ

Sayıları 2 milyonu bulan esnaf yetiştirmek için çırak ve kalfa bulamıyor.Bulsa da harçlıklarını vermekte zorlanıyor.

Sözleşme gereği esnafın çıraklara asgari ücretin yüzde 30’undan(390 lira) az olmamak üzere harçlık vermesi gerekiyor.Devletin bu konuda katkısı yok.Esnaf ve Sanatkarlar meslek öğreten kurumlar.İş-kur uygulamalı meslek eğitimlerine katılanlara günlük 40-45 TL harçlık veriliyor.Yaşanan bu sorun ve esnafın taleplerini Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(TESOB) gündeme taşıyarak İş-Kur’un aynı ödemenin meslek öğrettikleri için kendilerin de yapılmasını talep etmişti.Bu talep hükümeti harekete geçirdi.Ayrıca devlet çırak ve kalfanın sadece iş kazası ve meslek hastalarıyla ilgili sigortasını ödüyor.Çırakların çalışmaya başladıkları tarih emeklilik için sigortadan sayılmıyor.Bu konudaki eksiklerin giderilmesi noktasında hükümetten beklenen müjdeli haber geldi.Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi meslek sahibi sanatkara çırak bulmak için bir takım iyileştirmeler yapacağını söyledi.Buna göre tıpkı bir öğrenci istihdam eden işveren verilen bir yıllık asgari ücret(1300TL) ve sigorta desteği gibi bir destek hayata geçirecek.Böylece yanında çırak ve kalfa çalıştıran esnafın cebinden beş kuruş para çıkmayacak

ERKEN SEÇİM Mİ OLACAK ?

ERKEN SEÇİM Mİ OLACAK ?

Ankara’da siyasetin bir kısmı varsayım ve söylenti üzerindir. Bunların çoğu gerçekleşmez, ama konuşulur.

Gazeteci Okay Gönensin erken seçim iddialarını gündeme taşıdı: “Bu günlerde Ankara’da erken seçim, fazla yüksek sesle olmasa da konuşuluyor. Nitekim CHP genel başkanı da partisinin örgütlerine “erken seçime hazırlanın” talimatı verdi.1 Kasım’da önemli bir seçim zaferi kazanmış olan Ak Parti’nin bir erken seçim düşünmesi için aslında gerekçeler var.Anayasayı tek başına yapacak, tek başına halkın önüne getirecek çoğunluğu 1 Kasımda az farkla kaçıran Ak Parti açısından bu dönem seçim için çok elverişli.Üç muhalefet partisinin de iki seksen uzanmış yattığı bir dönemde Ak Parti’nin yeni bir seçim zaferine ulaşması da büyük ihtimal, çok büyük ihtimal olarak ortaya çıkıyor.Tabii Ak Parti açısından çıta daha yukardadır. Hedef hem MHP’yi hem HDP’yi yüzde 10 barajı altında bırakarak, 367 milletvekilinin üzerine çıkmaktır.Erken seçimin tarihi ne olursa olsun MHP’nin toparlanması fazlasıyla zor görünüyor. Örgütleri dağılmış bir MHP seçmeninin önemli bir kısmının daha Ak Parti’ye geçmesinin bütün koşulları vardır.Bunların en önemlilerinden biri de Ak Parti’nin Güneydoğu politikasının, MHP’nin temel çizgisi olan “askeri çözüm” hattına dönmüş olmasıdır.HDP’nin yüzde 10 barajın altında kalması, MHP kadar kolay görünmese de vardır. Savaş koşulları devam ederken HDP’nin doğru dürüst bir seçim kampanyası yapması zor olacak, HDP çok yönlü baskılara maruz kalacaktır.Hükümet açısından, tek başına anayasal çoğunluk hedefinin yanında ki temel konuda halkın “onayı”nı alma ihtiyacı şu anda görünmüyorsa da, yakın dönemde ortaya çıkabilir.

Güneydoğu’daki savaş halinin sonuna gelinmesiyle ilgili zorluklar da vardır, Güney sınırımızın ötesindeki hararetin geleceğiyle ilgili çok sayıda soru da vardır.Hükümet bu noktada, her iki mesele için halktan destek, daha büyük destek ihtiyacı duyabilir. Bu koşullarda iktidar partisine desteğin artmasının her iki alandaki “sert” politikaların onaylanması olarak görülmesi Hükümeti çok rahatlatır.Ankara’da konuşulan her şey gerçek olmaz, ama bu kez erken seçim üzerine yapılan fikir jimnastikleri bu alanı açabilir. 

CHP TRABZON ARTVİN’İN YANINDA!

CHP TRABZON ARTVİN’İN YANINDA!

CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör Artvin Hopalıdır.Güngör’ü  hem Trabzon’da hem de memleketindeki Artvinliler takdir eder severler.Turgay Güngör bu hassas süreçte Artvin’i unutmayarak maden konusunda hassasiyet göstermeye ve yaşananları yakından takip etmeye  devam ediyor.

Güngör Artvin heyetinin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile olan görüşmesiniden çıkan sonuçları ise şu şekilde yorumladı: “Artvin Cerattepe'de halkın inançlı direnişi, yargı süreci tamamlanana kadar maden çıkarma çalışmalarının durdurulması kararının verilmesini sağlamış ve ilk raunt kazanılmıştır. Şimdi hukuki sürecin iyi takip edilerek, akıllı bir çalışma ile Artvin'i yok edecek, her şeyini bitirecek bu iznin tümden ortadan kaldırılmasını sağlamak için aynı inançla gayret gösterilmesini gerektirmektedir. Bu yalnızca Artvinlilerin çabası ile olumlu sonuç vermeyebilir.Bunun için tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının büyük gayret göstermesi gerekmektedir.

Bu yolda katkı sağlamaya devam diyorum.”CHP Trabzon İl Örgütünün bölgede yaşanan her olaya karşı halkın yanında yer alamaya devam edeceğini belirten Güngör ”Maden ve HES noktasındaki haklı direnişlerin destekçisi olacağız.Cumhuriyet şehri Artvin’e sahip çıkacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem