Haber61'in Ajandası 01.02.2016

TRABZONLU BAŞKANIN EVİ SOYULDU! Trabzon’da gün geçmiyor ki hırsızlık olayı yaşanmasın.Hırsızlar özellikle mahalleri mesken tutmuş. AK Parti Trabzon kurucu eski il başkanlarından Ali Rıza Akdeniz’de hırsızların kurbanı oldu.Akdeniz’in oturduğu ev Cuma günü

Haber61'in Ajandası 01.02.2016

TRABZONLU BAŞKANIN EVİ SOYULDU!

Trabzon’da gün geçmiyor ki hırsızlık olayı yaşanmasın.Hırsızlar özellikle mahalleri mesken tutmuş.

AK Parti Trabzon kurucu eski il başkanlarından Ali Rıza Akdeniz’de hırsızların kurbanı oldu.Akdeniz’in oturduğu ev Cuma günü hırsızlar tarafından soyulmuş.Hırsızlar evdeki değerli ziynet eşyaların yanı sıra Akdeniz’in torunlarının oyuncakları bile çalmış.Ali Rıza Akdeniz gerek siyasi yaşamında gerek iş hayatında emeği ile ayakta durmaya çalışan şehrin önemli değerlerinden biri.Son yaşanan olay elbette kendisini üzdü.Fakat Akdeniz’in o kadar insancıl bir yönü var ki giden eşyalardan çok torunlarının oyuncaklarının çalınmış olmasına tepki koymuş. Hırsızların vicdanı olmaz diyecek bir şey yok.Çocukların oyuncaklarından ne istediniz ya!

HÜKÜMETİN MÜJDELERİ NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

HÜKÜMETİN MÜJDELERİ NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Hükümet, seçim öncesinde verdiği müjdeleri hızla hayata geçiriyor Çalışan emeklilere

 muhtarlara, polislere, gençlere, esnafa, çiftçiye, doğum yapan işçi ve memurlara müjdelerin yer aldığı torba yasa Meclis'ten geçti. İşte kabul edilen düzenlemeler:Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri 360 lira artışla bin 300 liraya yükseltilecek.POLİSE 580 LİRA:

Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolardakilerin yararlandığı emniyet hizmetleri tazminatları yüzde 25 artırılacak. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personelden yüksek öğrenimli olanların ek göstergeleri de yükseltilecek. Uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak. Uzman erbaşlara birinci dereceye yükselme imkanı getirilecek. Düzenleme polislerin maaşlarında 240 ile 580 lira arasında artış getirecek.

ESNAFA VERGİ AVANTAJI:Ticari kazancı basit usuldeki mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak.Gübre ve yemde KDV sıfırlanacak.PRİM TEŞVİĞİ:Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşviğinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılacak

MEMUR VE İŞÇİLER BEKLEMEDE!

MEMUR VE İŞÇİLER BEKLEMEDE!

Hükümetin memur v işçilere yönelik müjdelerinin ne zaman hayata geçeceği merak konusu.Memura doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

Analık izni sonrasında ilk doğumda 2, ikinci doğumda 4, sonrakilerde ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışılabilecek. Bu süre içinde mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere 1'er ay eklenecek. Bebeği engelli doğan kadın memur, 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek.Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bu çalışmada, mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin ödemelerin yarısı yapılacak. Fiili çalışmaya bağlı ödemeler devam edecek.İŞÇİLER:Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin ücretlerinin ve çalıştıkları süreye tekabül eden kısmının prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. n Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden birinin, İş Kanunu'nda düzenlenmiş olan kısmi süreli çalışma talepleri karşılanacak. Hangi sektörlerde veya işlerde kısmi çalışma yapılabileceğine ilişkin esasları Çalışma Bakanlığı belirleyecek.

TRABZON’DA ESNAFIN PRİM İSYANI

TRABZON’DA ESNAFIN PRİM İSYANI

Asgari ücretin artması ile birlikte esnafın ödediği Bağ-Kur primlerinde artış yaşanması esnafın tepkisine neden oldu.

Esnaf asgari ücret artışının bedeli bize mi ödetilmek istiyor şeklinde tepki gösterdi. Asgari ücretin bin 300 TL’ye çıkması ile sadece çalışanın değil esnafın kendi priminde de artış oldu. İşçi için yapılan teşvik ve desteklerin zor durumdaki esnaf için de yapılmasını isteyen Trabzon Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği(TESOB) Başkanı Metin Kara, "SSK primlerindeki artışın 110 TL'si devlet tarafından karşılanacak. Esnaf ve sanatkarın primindeki artış yüzde 35. Biz esnafın sırtındaki yük azalır diye beklerken 5 kat arttı.

Esnaf için "Bağ-Kur primlerimiz ancak yeniden değerlendirme oranı yüzde 5,58 oranında yükseltilirse makul bir artış olur yada bize de 110 TL destek yapılmalı." dedi.Esnafın artışlar karşısında zorlandığını belirten Kara şunları söyledi: "Yeni yılla birlikte Bağ-Kur prim ödemesi 2015 yılı için 440 TL iken, 2016 yılında 568 TL olmuştur.  Esnaflarımız Bağ-Kur primini ödemekte zaten zorlanıyordu bu yeni artışlarla çoğu esnaf prim ödeyemez ve sağlık hizmetlerinden faydalanamaz hale gelecek. Bir işçi çalıştıran esnafımızın aylık maliyeti asgari ücret, işçinin sigortası ve Bağ-Kur primi toplandığında 2000 TL'yi geçmiştir.Bu durum,  küçük esnaflarımızın işyerlerini kapatmalarına veya kayıt dışı çalışmaya yönelmesine yol açar. Asgari ücret ve Bağ-Kur primlerinde yaşanan artışlardan esnafımızın etkilenmemesi için Bağ-Kur primlerinde yeniden düzenleme yapılması gerekmektedir. Esnafımızın sırtındaki yükün azaltılması için işçilerin sigorta priminde olduğu gibi Bağ-Kur primlerine de 110 TL destek verilmesini ya da yeniden değerlendirme oranında artış yapılmasını istiyoruz."

ANKARA’DA AKÇAABAT RÜZGARI ESECEK!

ANKARA’DA AKÇAABAT RÜZGARI ESECEK!

Ankara Akçaabatlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek geceye katılanlar eğlenceye doyacak.

Akçaabat’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıldönümü etkinlikleri kapmasında Ankara’da faaliyet gösteren Akçaabatlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından gece düzenlenecek. Yemekli geceye horon ve kemençe şov gösterisinin damgasını vurması bekleniyor. Afitap Değirmenci ve Raif Hacıoğlu’nun sunuculuğunu yapacağı gece 20 Şubat 2016 tarihinde saat 19.00’da Ankara Macunköy’deki  İlbank Sosyal Tesislerinde gerçekleşecek

EMEKLİ ŞUBATTA NE KADAR ZAM ALACAK?

EMEKLİ ŞUBATTA NE KADAR ZAM ALACAK?

Emekliler şubat ayında ne kadar zam alacak sorusu yanıtını buldu. Meclis Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisini kaldırdı. Emekliler Şubat ayında yüzde 10 zam alacak.

 Meclis Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisini kaldırdı. Milyonlarca emeklinin maaşı Şubat'tan itibaren yüzde 10 daha fazla ödenecek.Milyonlarca emekli bu ay çifte zamlarını hesaplarında gördü. Bu emeklilerden Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenler yeni bir artışa daha kavuştu. En düşük emekli maaşı (Bağ-Kur tarım) Ocak ayındaki çifte zamla 874 lira 19 kuruşa çıktı. Ancak bu maaşı alan emeklilerden Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin eline bu ay yüzde 10'luk kesinti nedeniyle 786 lira 77 kuruş geçti. Böylece emekli 87 lira 42 kuruş gelir artışı elde edecek. En yüksek emekli maaşı da (SSK) Ocak ayındaki çifte zamla 3 bin 814 lira oldu. Bu emeklinin kesinti karı ise 381 lira 40 kuruş olacak.

TARIMDA VAHİM TABLO!

TARIMDA VAHİM TABLO!

Türkiye tarımda son 13 yılda en kötü dönemini yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) istihdam verilerine göre, 2002 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi sayısı 7 milyon 458 bin kişiydi. Bu rakam 2015 Ekim ayında 5 milyon 473 bine kadar geriledi.

Bu dönemde ekilebilin tarım alanlarında da gerileme yaşandı. 2002’de Türkiye’de ekilen ve dikilen tarım alanı 26 milyon 579 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı 41 milyon 196 bin hektardı. 2014 sonu itibarıyla Türkiye’de ekilen ve dikilen tarım alanı 23 milyon 943 bin hektar, çayır ve mera arazileriyle toplam tarım alanı da 38 milyon 560 bin hektara kadar düştü. 12 yılda ekilen ve dikilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 10’u, çayır ve meralarla toplam tarım alanlarının da yüzde 6.4’ü kayboldu. Tarımı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı ise yüzde 7.1’e kadar düştü. Sekiz yılda sigortalı çiftçi sayısı 324 bin 856 azaldığı görülüyor. 5 milyon 473 bin kişinin tarımdan geçinildiği düşünüldüğünde çiftçilerin yüzde 85’i sosyal güvenlikten yoksun olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) SGK ve İŞKUR verileri değerlendirerek hazırladığı İstihdam İzleme Raporu’na göre, sigortalı çiftçi sayısı 80 ilde azalırken, sadece 1 ilde arttı. Son bir yılda çiftçi sayısı en fazla azalan il ise 11 bin ile Mersin oldu. Mersin’i, Manisa, Konya, Samsun, Hatay ve Antalya takip ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem