Haber61'in ajandası- 31.08.2016

Haber61'in ajandası- 31.08.2016

Haber61'in ajandası- 31.08.2016

ASGARİ ÜCRET EN ÇOK ONLARA YARADI!

Yılın başında asgari ücretlilerin aldığı net ücretin bin TL’den bin 300 TL’ye çıkmasıyla yaşanan gelir artışı tüketici kredilerine gitti. Merkez Bankası’nın çalışmasına göre, asgari ücretlinin gelir artışı düşük gelir grubunun kullandığı tüketici kredilerinde aylık yüzde 10 ila yüzde 15 artışa yol açtı. Çalışmada artış “sınırlı ama anlamlı” olarak değerlendirilirken, bu artışın özellikle ihtiyaç kredilerinden kaynaklandığı vurgulandı. Asgari ücretteki artış kendisini sadece ihtiyaç kredilerinde göstermedi, Merkez Bankası çalışmalarına göre taşıt kredilerinde de “anlamlı bir artış” gözlendi. Buna karşın konut kredilerinde ise herhangi bir değişim raporlanmadı. Tüketici kredilerinin yanı sıra, asgari ücretlinin aldığı zammın bireysel kredi kartı kullanımı ve kredili mevduat hesabı üzerindeki etkileri de incelendi Buna göre, kredili mevduat hesabı bakiyesinde “belirgin” bir yükselme göze çarptı.

Tüketici kredilerinde ilerleyen aylardaki seyir de, benzer bir artışın işaretlerini taşıyor. Tüketici kredileri 2015 yılının son 6 ayında 206 milyar TL seviyesindeyken, 2016 yılının ilk 6 ayında 315 milyar TL’ye yükseldi.

**
SINAV SORULARINI SADECE FETÖ ÇALMAMIŞ!

MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, FETÖ gibi PKK terör örgütünün de sınav sorularını çaldığını söyledi. Sinan Oğan, “Devletin en hassas yerlerine örgüt üyelerini yerleştirdiler. Üniversitelere tecrübeli dağ kadrolarını soktular. PKK'nın çaldığı sınav soruları da araştırılsın” dedi. Oğan yaptığı açıklamada, FETÖ soruşturmaları ile Cerablus'ta sürdürülen Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin görüşlerini açıkladı ve “FETÖ'cülerin çaldığı sınav soruları çok şükür soruşturuluyor. Bu sayede FETÖ'cüler devletten temizleniyor. Ancak, soru çalanlar sadece FETÖ'cüler değil KCK marifetiyle PKK'lılar da yıllarca soru çaldılar” diyen Oğan, geriye dönük ÖSS ve ÖYS sınavlarının da soruşturulmasını istedi.
**

CHP’Lİ VEKİLDEN TEK KART ÖNERİSİ!
Nüfus cüzdanları ve ehliyetlerde yeni dönemin başlamasıyla birlikte Akıllı Kart uygulaması için süreç de netleşti. Sürücü belgeleri için değiştirme süresi 5 yıl olarak belirlendi. Yeni nüfus cüzdanları da 3 yıl içinde dağıtılacak. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, hem masraf hem de zaman tasarrufu için iki kimliğin tek kartta birleştirilmesini istedi. Akar bu konuda TBMM Başkanlığına kanun teklifi de verdi.21 AB ülkesinde 150 milyon elektronik kimlik kartının kullanıldığını belirten CHP milletvekili Akar, elektronik oylamaya kadar birçok fonksiyonu içinde barındıran kimlik kartı teknolojisinin, Estonya gibi ülkeler de yaygınlaştırıldığını hatırlattı.AB ülkeleri dışında, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, ve Umman gibi ülkelerde de, akıllı kimlik kartı uygulaması olduğunu belirten Akar, Bahreyn ve Malezya'da akıllı kimlik kartına sürücü belgesinin entegre edilerek uygulandığını söyledi. Nüfus cüzdanı ve ehliyetin tek kartta toplanıp, cipli kartlar ile her türlü işlemin yapılabileceğini, kişinin kan grubu dahil tüm bilgilerinin tek kartta depolanabileceğini vurguladı.

**
DEPREM PARALARINI BİLE YEMİŞLER!
FETÖ darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturmalarda, Van depremiyle ilgili çarpıcı ifadelere ulaşıldı. FETÖ'nün Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 'imamı' olduğu belirtilen iki tutuklu ve bir gizli tanık ifadelerinde, Van depremi için toplanan paraların 'karayolları imamı' aracılığıyla FETÖ'ye aktarıldığını söyledi.Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan "Karayolları imamı" ve "karayolları abisi" olduğu iddia edilen 2 kişiyle ilgili gizli tanık ifadesi ortaya çıktı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, "Karayolları imamı" olduğu iddia edilen Karayolları Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hasan Tahsin Ay ile "Karayolları abisi" olduğu öne sürülen Karayolları Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Ziya Eken tutuklandı.

Eken ve Ay'ın emniyette verdiği ifadeler sırasında, "WVGX167DE" adı verilen gizli tanığın 2 isim hakkındaki beyanları ortaya çıktı.Ay, Karayolları Genel Müdürlüğünde 1973'te işe başladığını, sırasıyla Van, Kastamonu ve Erzurum'da çalışmasının ardından 2011'de tekrar Van'a bölge müdür yardımcısı, 2013'te ise Karayolları Genel Müdürlüğüne şube müdürü olarak atandığını anlattı.
**
İTİRAFÇILAR KONUŞMAYA DEVAM EDİYOR!
FETÖ'nün hain darbe girişimi sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada ifadesine başvurulan Yüzbaşı İrfan Can çarpıcı itiraflarda bulundu. İşte Harp akademilerinde görevli olan ve 20 yıllık örgüt geçmişinde 'Sait' kod adını kullanan Yüzbaşı İrfan Can'ın ifşaatları: İlkokulda örgütle tanıştım. Askeri lise sınavlarını kazandım. Mülakata girmeden önce Ahmet abi bana, 'Senin annen baş örtülü, başı açık olarak fotoğrafını çektir, öyle başvur, yoksa almazlar' dedi. Biz de öyle yapmıştık. Harp Akademilerindeki abiler bana, Gülen hakkında kötü söz konuşan olup olmadığını, hocalar ve öğrenciler hakkında bilgi sorardı.17 Aralık döneminde AK Parti ve Erdoğan hakkında eleştiriler konuşulmaya başlandı. Bunların bize propagandası yapıldı.İstanbul'daki abim telefonumu alarak bir program yükledi. Daha sonra tabletten haberleşmeye başladık. Bu tablete ismini hatırlayamadığım bir program yükletti. 'Torr' gibi şifreleme programı olan bir programdı.

Sadık isimli şahıs evine gittiğim bir gün bana zarf içinde F serisi 1 dolar verdi. Bu 1 doların bizzat Fetullah Gülen tarafından bana gönderildiğini söyledi. Mesleğe başladığım 2006 yılından itibaren aylık 150- 200 TL ile başlayıp en son 400 TL'ye kadar parayı ev abime veriyordum. Parayı verdiğimiz zaman 'Zekattan düşün' diyorlardı. Darbe girişimi sırasında Emniyet Müdürü'nün (Mithat Aynacı) tankın içinden çıkması, sıkıyönetim komutanları listesi ve yardımcıları olarak paralelci müdürlerin olması FETÖ'nün rol oynadığına dair tespitlerimdir.' Dua edin' bunlar gidecek diyorlardı. Darbe olunca ne demek istediklerini anladım. M.G isimli Akademi 2. sınıftan bir öğrenci bana darbeden birkaç gün önce 'Bu aralar bir şeyler olacak' dedi. Üzerine gittim ancak bilgi vermedi. Darbe girişimi günü ise evime gelip, 'Bu akşam bir şeyler olacak' demişti. Yine sorduğumda bana 'Öğrenirsin' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam