Haber61'in ajandası 13.06.2016

Haber61 Trabzon'un nabzını tutuyor.

Haber61'in ajandası 13.06.2016

MHP BARAJI AŞAMAZ!

Türkiye’de bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yaşanan çatışmalı sürecin olası bir erken seçimde nasıl bir etki bırakacağı tartışılıyor.

Anket şirketleri, Türkiye’deki seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. HDP’nin barajı geçip geçemeyeceği, MHP’nin kongreye gidiyor olması ve bombalı saldırılar, seçmenin tercihinde değişikliğe yol açar mı? İşte MHP ile ilgili son durum: MHP

BARAJI AŞAMAZ: Kemal Özkiraz (AKAM):Genel başkan değişiminin MHP’ye ciddi oy kazandıracağı görülüyor. Bir önceki araştırmamızda MHP %11’in altındaydı, fakat bu ayki araştırmamızda kongrenin olacağı netleştikten sonra MHP’de 1 puana yakın bir artış var. MHP’de kongre olacağı zaman, daha da artış olacağı anlamına geliyor bu. Genel başkan değişmezse MHP barajı aşamaz. Bu durumda hem AK Parti’ye hem CHP’ye oy kayar. Adil Gür (A&G):MHP’de 5-6 aydır böyle bir tartışma var.

Bu biraz Arap saçına dönmüş gibi. MHP’de bir genel başkanlık değişimi yaşanır mı, bu kanaatte değilim. Bu yüzden genel başkan değişiminin bir tarafa yarayacağını düşünmüyorum. Çünkü lider hem her şey, hem hiçbir şey. Lider partileri vardır. Örneğin Recep Tayyip Erdoğan AK Parti’nin lideri. AK Parti bir lider partisi. CHP’de bir lider değişim oldu ama oylarında bir değişme olmadı. MHP ideolojik bir parti, seçmenler partiye değil lidere oy veriyor. EĞER AKŞENER GELİRSE... Özer Sancar (Metropoll): Genel başkanın değişmesi yeterli değil. Genel başkanlığa gelecek isim de önemli. Eğer Meral Akşener gelirse MHP’nin oyları %20’ye kadar tırmanır. Bugünkü durumda kanaatimce barajın altında kalır. 

 **

MHP’DEN AK PARTİ’YE AKIŞ OLUR MU?

 Araştırma şirketlerinin MHP’den AK Parti’ye geçiş olur mu noktasındaki araştırması oldukça ilginç: Metropoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar Eğer bu durumda seçime gidilirse, MHP seçmeninden AK Parti’ye ciddi bir oy akışı olur. HDP’nin oylarında bir değişiklik olmaz, beklemiyorum. Bir miktar azalma olabilir.

Şu anki ölçümlerimize göre, riskli alandalar. Bana sorarlarsa (HDP) parti olarak seçime girmelerini tavsiye etmem. Çatışmalı süreç ve patlayan bombaların HDP’ye etkisi olur mu? PKK HDP’Yİ ETKİLER Mİ? Kemal Özkiraz (AKAM): Güneydoğu’daki seçmen tarafından PKK’ya bir tepki geliştiği doğrudur. İnsanlar sokağa çıkamıyorsa iki tarafta da kusur bulurlar ama burada insanların PKK’ya karşı koyduğu tepkinin, HDP’ye yansıması düşünülemez.

HDP’ye yansıması için bu oyun AK Parti’ye gitmesi lazım. Çatışmanın bir tarafında AK Parti yani hükümet varken, diğer tarafında da PKK varken, HDP’den AKP’ye bir oy kaçışı olmaz. Mutlaka PKK’ya karşı bir tepki gelişebilir, bu çatışmalar neden başladı diyenler olabilir, onları suçlayanlar olabilir ama bu AK Parti’ye pozitif, HDP’ye negatif yansımaz.

***

O İMKANDAN ARTIK ESNAFTA FAYDALANACAK!

 İşsiz kalan işçiye belli şartlarda çalışmadığı dönemde geçimine katkı sağlamak için 659-1318 lira arasında değişen tutarlarda 'işsizlik parası' ödeniyor. İşsizlik parası devletin kasasından çıkmıyor, 'İşsizlik sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Yani daha önce işçiden alınarak bir havuzda toplanan paradan ödeniyor.

Aynı sistem şuan dükkanını kapatan, zor durumda kalan esnaf için de uygulanacak., esnafın talebi üzerine harekete geçen Maliye ve Çalışma Bakanlıkları farklı seçenekleri masaya yatırmış durumda. Buna göre, esnafın ödediği Bağ-Kur sigorta priminden yüzde 2 işsizlik sigortası primi kesilecek. Devlet de buna belli oranda katkı sağlayacak. Normalde işsizlik sigortası için SSK'lı bir çalışanın aylık brüt kazancı üzerinden yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet de yüzde 1 oranında prim ödüyor.

**
BAKAN SOYLU’NUN VALİ ÖZ MESAJI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu katıldığı her programda son valilik kararnamesiyle merkeze alınan ve bu hafta içinde Trabzon’a veda edecek vali Abdil Celil Öz ile ilgili olumlu konuşmalar yaparak mesaj vermeye devam ediyor.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Trabzon Şubesi tarafından gerçekleştirilen iftar organizasyondaki konuşmasında Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’e özellikle teşekkür eden bakan Soylu:  Bana soruyorlar ki ne yapıyorsun, askerlik yapıyoruz. 24 saatin bazen 20 saati, 21 saati, Valimiz Abdil Celil Öz gibi devletimize milletimize askerlik ediyoruz. Sayın Valimiz Trabzon için güzel şeyler yaptı. Ama devlet görevi, bugün ben bakanım yarın yokum, bugün milletvekiliyim yarın bir başkası olacak. İnşallah Abdil Celil Öz valimizin de  devletimize milletimize daha iyi hizmet edecek günleri devam edecektir’ dedi. 

**

TAŞERON İŞÇLER MEMUR OLABİLECEK Mİ?

Kamu kurum ve kuruluşlarında asıl ve yardımcı işlerde çalışan 740 bin taşeron işçiye kadro çalışmaları sürüyor. Taşeron işçilere 'memurluk' formülü de masada. Memur- Sen, Başbakan Binali Yıldırım'ı ziyaret ederek, taşeron işçilere özel statü değil, kadro talebinde bulundu.  Başbakan Yıldırım ise talepleri not etti.

Çankaya Köşkü'nde Memur-Sen heyetini kabul eden Başbakan Yıldırım, sendikanın 21'inci kuruluş yıldönümünü tebrik etti. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, sendikanın taleplerini iletirken, 4B'liler, 4C'liler, vekil ebe, hemşire ve imamlar, memur işi yapan üniversiteli işçiler başta olmak üzere tüm sözleşmelilerin kadroya alınmasını istedi.Taşeron işçilere kadro konusunun da gündeme geldiği ziyarette, Memur-Sen heyeti bu işçilere özel statü yerine 'memur' ya da 'işçi' kadrosu verilmesini talep etti. Yalçın, taşeron işçiler için başlatılan çalışmadan dolayı memnuniyetlerini dile getirirken; "Bu çalışmayı olumlu buluyoruz. Ancak, özel statü yerine 4/A ya da 4/D olmalı" dedi...

**

ESNAFA PRİM KOLAYLIĞI!

Ekonominin omurgası niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar; istihdama da büyük katkı sağlıyor. Türkiye'de 1.8 milyon esnaf faaliyet gösteriyor. Esnafının tamamı Bağ-Kur'lu ve her ay Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim ödemek zorunda. Ancak Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk zam, esnafın ödediği Bağ-Kur primini de artırdı. En düşük Bağ-Kur primi 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere 128 lira artarak 568 liraya fırladı.

Emeklilik için yaşı bekleyen Bağ-Kur'lunun sadece sağlık primi ödemesi gündemde. Bu da 100 liranın altında bir rakam olacak. Yaşı bekleyen çok 1 Ekim 2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça bağlanacak emekli aylıklarının düştüğüne dikkat çeken Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken şöyle dedi: "Bu kapsamda çok fazla esnaf var. Prim gün sayısı dolmuş ancak emeklilik için yaş şartının dolmasını bekleyen esnaf vergi kaydı açık olduğu sürede hem yaşlılık sigortası, hem Genel Sağlık Sigortası hem de kısa vadeli sigorta kollarına ödeme yapmayı sürdürüyor."

Esnafın emeklilik için beklediği sürede 568 lira prim ödemeye devam ettiğini dile getiren Bendevi Palandöken, "Esnaf daha çok prim ödeyip düşük maaş alıyor. Bu nedenle esnaf prim gün sayısının dolduğu ancak emeklilik için yaşı beklediği hallerde yalnızca Genel Sağlık Sigortası primini ödesin. Nasılsa, primlerin aylığa faydası yok. Bu önerimizi aldık" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem