Haber61 Ajandası - 16.11.2016

Haber61 Ajandası - 16.11.2016

Haber61 Ajandası - 16.11.2016

EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM GELDİ?

SSK ve Bağkur emeklilerinin 2017 zamları şekillenmeye başladı. Maaşlar, Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacak. SSK ve Bağkur emeklilileri ile memur emeklilerinin yeni yılda ne kadar zam alacakları hükümetin Resmi Gazete'de yayımlanan 2017 programında açıklandı. Programa göre; SSK ve Bağkur emekli aylıklarının Ocak'ta, önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 3.73 artırılması öngörülüyor. Aynı dönemde memur ve memur emeklilerinin maaşları toplu görüşmede belirlenen yüzde 3 oranında artırılacak. Hükümetin 2017 yılı programında, Temmuz zamlarına ilişkin öngörüler de yer aldı. Programda, SSK ve Bağkur emekli aylıklarının Temmuz'da yüzde 3.59 artırılması planlanırken, aynı dönemde memur ve memur emeklisinin yüzde 4 zam ve enflasyon yüzde 3'ü aşarsa fark verilecek. 2017'nin ilk yarısında enflasyon yüzde 3 olarak gerçekleşirse yüzde 0.59 fark memur emeklisinin maaşına yansıyacak. Halen 1163 lira olan en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı Ocak'ta 1206 liraya, Temmuz'da ise 1250 liraya yükselecek. SSK emeklisinin en düşük maaşı ise 2000'den önce emekli olanlarda 1339 liradan 2017 Ocak'ta 1389 liraya, 2017 Temmuz'da ise 1439 liraya çıkacak. 2000'den sonra emekli olanların ise şu anda 798 lira olan maaşları Ocak'ta 828 liraya, Temmuz'da ise 857 liraya yükselecek.

**

FETÖ'DEN HAZİNEYE SERVET!

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “taşınmaz serveti” ne yönelik incelemeler sürerken, örgütün devlet envanterine geçen mal varlığı 15 milyar liraya ulaştı. OHAL işlem servisleri aracılığıyla Kanun Hükmünde Kararname listesinde yer almayan, henüz adlî takip başlatılmayan, ancak, şüpheli olan aralarında rezidans, fabrika binası, önemli arsaların da bulunduğu 1200’e yakın taşınmaza yönelik işlemler durduruldu. Malî Suçları Araştırma Kurulu (MASAK); şüpheli işlemler çerçevesindeki rezidans, fabrikalardaki gizli ortaklıkları mercek altına alırken, bugün itibariyle envantere geçen bina sayısı 3 bin 500’e yaklaştı, 7.5 milyon metrekare arazi de devlet adına tescil edildi.Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bu işlemlerle mal kaçırmaların büyük ölçüde önlendiğini belirterek, “Bu çerçevedeki tedbirlerin ne kadar önemli olduğu, menfur olaydan sonra daha da anlaşılmıştır. FETÖ ile mücadele kapsamında idaremizin doğrudan durdurduğu şirket ve gerçek kişi taşınmaz işlemi olmayıp, idarelerin taleplerine göre tapu işlemleri durdurulmaktadır” dedi.Maliye, 81 ilde FETÖ’ye ait binaları mühürlerken, nakit çek, senet her çeşit varlıklara el konuldu, tutanak altına alındı. Bugüne kadar FETÖ bağlantılı yaklaşık çok sayıda kurum kapatılırken, bunlara ait 3 bin 500 bina, 7.5 milyon metrekare arazi de devlet adına tescil edildi. Türkiye’nin dört bir yanında yaklaşık 15 milyar lira ile ifade edilen mal varlığı kayda geçerken, Maliye, gizli ortaklıklar, şaibeli devirler, noter-avukatlar aracılığıyla olan gizli satışlardaki mal varlığının peşine düştü. FETÖ’cü kuruluşların kasasından çıkan nakit, çek miktarı da 500 milyon lirayı geçti.

**

İŞSİZLİKTE VAHİM TABLO!

Türkiye İstatistik Kurumu Ağustos ayı işsizlik verisini açıkladı. Buna göre Ağustos'ta işsizlik yüzde 11,3 olarak açıklandı.Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişi oldu.İşsizlik oranı ise 1,2 puanlık artış ile yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 13,7 olarak tahmin edildi.Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1,6 puanlık artış ile yüzde 19,9 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,2 puanlık artış ile yüzde 11,5 olarak gerçekleşti. İstihdam oranı yüzde 46,7 oldu.

**

KTÜ'DE ÖĞRENCİLERDEN SANATÇILARA ÖDÜL!

Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü ‘’ The Talking Days ‘’ etkinliği adı altındaki söyleşi haftasında ekranların tanınmış yüzlerini ve sanat dünyasına hızlı giriş yapan isimlerini öğrencilerle buluşturdu. Etkinliğin ilk gününde ‘’Ulan İstanbul ve Adı Mutluluk’’ dizileriyle tanınan Kaan Yıldırım, ikinci gün ‘Evli ve Öfkeli’’ dizisiyle ve ‘’BKM Mutfak’’ oyunculuğuyla tanınan Ayça Erturan, üçüncü gün ‘’Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz ve Kara Para Aşk’’ dizileriyle tanıdığımız ‘’Bir Dileğim Var’’ projesi kurucusu Alper Türedi, etkinliğin dördüncü ve son gününde ‘’Hoş Geldin Ayrılık’’ albümüyle ve düetleriyle tanınmış ve sanat dünyasına hızlı bir giriş yapan ‘’Fikret Dedeoğlu’’ hoş sohbetleriyle KTÜ öğrencileriyle birlikte oldu. Yoğun ilgi gösterilen etkinlikte her günü birbirinden güzel geçen sohbetlerle gerek seyirciler gerekse ünlüler keyifli dakikalar geçirdi.

**

KREDİLERDE RESMEN BATTIK!

Siyasi belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle teşvik politikalarına rağmen büyüme probleminin önüne geçilemezken hem bireysel hem de ticari kredilerde batık oranı zirve yaptı. Bankalar Birliği’nin Risk Merkezi verilerine göre geri ödenmeyen kredi oranı yılın ilk dokuz ayında yüzde 25.8 arttı. Haziran 2014’te 31 milyar 868 milyon lira olan bankaların tasfiye olunacak kredilerinin (batık krediler) toplamı, Haziran 2015’te 40 milyar 90 milyon liraya çıktı. Batık krediler 2015 yılını 47 milyar lirayla kapattı.Tasfiye olunacak alacaklar Eylül 2016 itibarıyla ise 59 milyar 127 milyon 837 bin liraya ulaştı. Buna göre bankalardaki ticari, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından oluşan batık miktarı Haziran 2014’ten beri 27 milyar 260 milyon lira artışla neredeyse ikiye katlandı. Batık krediler Haziran 2015’ten bu yana 19 milyar, 2015 sonundan beri de 12.1 milyar lira arttı. Bankalar Birliği verileri ekonomik sorunlarla birlikte bozulan beklentiler nedeniyle borç ödeyememe eğiliminin arttığını gösteriyor. Toplam tasfiye olunacak krediler içinde en büyük pay yüzde 35.7 ile bireysel kredilere ait. Alınan 430.1 milyar liralık kredinin 21.1 milyar lirası ödenememiş. Buna göre bireysel krediler içinde batık kredi oranı yüzde 4.9.Bireyseldeki batık miktarında ise konut ve otomobil dışındaki bireysel krediler başı çekiyor. Konut ve otomobil dışındaki bireysel krediler içinde batık miktarı toplamdan yüzde 19.4 pay alıyor ve 11.4 milyar lirayı geçiyor. Batık krediler, konutta 791.2 milyon lira, otomobilde 224 milyon lira, kredi kartlarında ise 8.6 milyar lirayı buluyor. Kredi kartlarındaki batık toplam tasfiye olunacak alacaklar içinde yüzde 14.6 paya sahip. Çek ve senetlerde de ödeyememe eğilimi artıyor. Yılın 10 ayında karşılıksız çeklerin parasal tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde

7.8 artışla toplam 584 milyar TL’ye ulaştı. Protesto edilen senet tutarı da aynı dönemde 8 milyar 518 milyon lirayı geçti.

**

BAŞKANIN DUYGU DOLU PAYLAŞIMI!

Trafik kazasında oğlunu ve eşini kaybeden CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör onların acısını yüreğinde yaşamaya devam ediyor.14 Kasım onun için hüzün demek özlem demek ..İşte bu tarihte Başkan Güngör sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı: "Bugün, bir 14 Kasım'ın sabahına da sensiz başlıyorum. Sevgili Oğlum, ONUR' um, canım, doğduğun tam 25 yıl oldu. Bizleri ne büyük bir sevince boğmuştun. Bana, ailemize ve çevremize yaşadığın 17 yıl boyunca hep çok güzel şeyler yaşattın. Annen ve sensiz geçen sekiz yıldır her gün olduğu gibi yine hüzün ve acılar içindeyim. İçim yanıyor, yüreğim kan ağlıyor ve elimden hiç bir şey gelmiyor. Dikili'deki tavla maçlarımızı da unutamıyorum. Can yoldaşın ananla yan yanasın. Sizleri çok arıyor ve özlüyorum. Tıpkı yaşadığın 17 yıl gibi omuz omuza, bir arada ışıklar içinde uyuyun" CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, 14 kasım 2008 yılında Samsun'da beyin ameliyatı geçiren kız kardeşini ziyaretten dönerken eşi ve oğluyla birlikte Giresun'un Tirebolu İlçesi'nde dün akşam saat 19.00 sıralarında trafik kazası geçirmişti. Güngör'ün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarındaki kanala düşen ve hurdaya dönen otomobilde eşi İlknur Güngör (53) ile 17 yaşındaki oğlu Onur Güngör yaşamlarını yitirmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam