Haber61 Ajandası 02.09.2016

Haber61 Ajandası 02.09.2016

Haber61 Ajandası 02.09.2016

BAŞKA HANGİ BAKANLIK DEĞİŞECEK?

İçişleri Bakanlığı koltuğuna hemşerimiz AK Parti Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu'nun atanması büyük bir memnuniyetle karşılandı.Bakan Soylu'ya dün gün boyunca  adeta tebrik mesajı yağdı.Böylesine hassa bir süreçte görev alan bakan Soylu "Bize bu görevi layık görenleri ve milletimizi mahcup etmemem aduna gece-güzndüz çalışacağız" açıklamasında bulundu.Bu arada kabinede önemli değişimlerin devam edeceği yönünde iddialar var. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'da kabinede yapılan revizyonla ilgili olarak yaptığı açıklamada"15 yıllık aktif siyaset yaşantımda buna benzer çok revizyonlar gördüm. Bunlar çok tabidir. Bu tip değişiklikler olur. Önümüzdeki günlerde de bu tür değişiklikler olacaktır. Yarın olacaktır anlamında söylemiyorum ama bunları çok normal karşılamak gerekir" dedi. Başbakan Binali Yıldırım, Efkan Âlâ'nın İçişleri Bakanlığı görevini bıraktığını duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı'na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu getirilmişti.  Boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı pozisyonuna eski Sağlık Bakanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu getirilmişti.

İHRACATTA REKOR KIRILDI!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat yüzde 6.9 artarak 11.16 milyar dolara yükseldi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayında yaşanan yüzde 6.9 oranındaki artışın 28 ay aradan sonra gerçekleştiğine vurgu yaptı.TİM verilerine göre yılın ilk sekiz ayında ihracat yüzde 3.1 düşüşle 92.65 milyar dolar olurken son 12 aylık ihracat yüzde 5 düşüşle 140.91 milyar dolar oldu.Ağustos ayında yaşanan yüzde 6.9 oranındaki artışın 28 ay aradan sonra gerçekleştiğine de vurgu yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Önümüzdeki dönemde, AB ülkelerine ve Kuzey Amerika'ya ihracatımızın daha yüksek oranlarda artmasını bekliyoruz" dedi.Büyükekşi ayrıca ihracatta artış trendinin önümüzdeki dönemde devam edeceğini belirtti.

O BAKAN NİYE İSTİFA ETTİ!

Kulislerde herkes aynı sorunun yanıtı aradı. Efkan Ala neden istifa etti? İşte ilk değerlendirmeler…Sürpriz gelişmeye ilişkin Ankara koridorlarında farklı yorumlar yapıldı. Bunlardan en çok telaffuz edileni ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ ile mücadelenin hızından ve koordinasyon konusundaki uyumsuzluğundan memnun olmaması” yorumu oldu. Efkan Ala'nın geçtiğimiz hafta paylaştığı “17-25 Aralık'ta 81 il emniyet müdürünün 74'ünün, daire başkanlarının tamamının, 7 bin istihbaratçıdan 6 bin 500'ünün FETÖ mensubu olduğu” bilgisinin de tüm bunlara deyim yerindese ‘tuz-biber’ olduğu değerlendirmeleri yapıldı.Yine AKP kulislerinde, darbe gecesi Efkan Ala'ya uzun süre ulaşılamadığı konuşulmuş, Ala ise daha sonra yaptığı açıklamada “o sırada Erzurum'dan uçakla Ankara'ya ulaşmaya çalıştığını” söylemişti.  Başkent’te; Ala’nın ’15 Temmuz gecesi performansının’ da ‘görevden alınma’ sürecinde ‘önemli bir detay’ olduğu  konuşuluyor. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise  İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevden alınmasının arkasında, tutuklanan Sinop Valisi'nin ifadelerinin olduğunu iddia etti.Bu değişikliği beklediğini söyleyen CHP'li Aytun Çıray, Twitter'dan "İçişleri Bakanı'nın istifasını bekliyordum. Çünkü tutuklanan Sinop Valisi, abilerinin Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı olduğunu söylemiş." diye yazdı.Sinop Valisi'nin ifadelerinin çok önemli olduğunu belirten Çıray, "Sayın @tcbestepe kaybolmasını veya tıraşlanmasını engellemeli." diyerek Cumhurbaşkanlığı'na uyarıda bulundu

YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK!

Dün özellikle Artvin Borça ilçesi yağmura teslim oldu.Yağmur ve sel baskınlarına karşı yetkililer vatandaşları bir kera daha uyardı: Gök gürültülü Sağanak Yağış Uyarısı:Bölgemizde devam eden yağışın Borçka ilçemize 150.0 mm ,Arhavi ilçemize 188.0 ve Hopa ilçemize 263.5 mm m2 yağış düştüğünden toprağın doyması nedeniyle yağış sistemin Rize çevreleri ve Artvin'in kıyı kesimlerinde bugün saat 18:00 Lokal saate kadar çok kuvvetli (51-75 kg.) m2 ‘ ye yağışlar beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı halkımızın (sel, su baskını, ani sel, heyelan, ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÖĞRETMEN ATAMALARI NE ZAMAN YAPILACAK?

Halen 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı çalışmalarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), FETÖ’cü öğretmenlerden boşalacak yerlere yıl sonuna kadar 15 bin sözleşmeli öğretmen daha atayacak. MEB, mevcut durumda 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı çalışmaları kapsamında öğretmen adaylarını mülakata almaya başlarken, ders ziliyle birlikte bu öğretmenlere işbaşı yaptıracak. Şu anda 40 binden fazla öğretmen ve personeli FETÖ soruşturması kapsamında açığa alarak haklarında inceleme başlatan bakanlık, 28 bin civarında personeli ihraç edecek.MEB, geçen şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapmıştı. Atananlar ilk kez uygulamaya konulan sistemle aday öğretmen statüsünde değerlendirilirken, öğretmenler tek başına derslere girmemiş, atamalarının ardından 6 ay boyunca mevzuat ve hizmet içi eğitimi gibi süreçlerden geçirilmişti. Bu öğretmenler de 19 Eylül’de okulların açılmasıyla birlikte aktif olarak hizmet vermeye başlayacak. Böylelikle 2016- 2017 eğitim-öğretim yılında 45 bin yeni öğretmen göreve başlamış olacak. Bunun haricinde yapılacak 15 bin öğretmen atamasıyla birlikte de 2016 yılı boyunca toplamda 60 bin öğretmen eğitim ordusuna katılmış olacak. Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını tekrar getiren MEB, sözleşmeli öğretmenlerden 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanları, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atayacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşme süreleri 1 yıllık yapılacak.

EKONOMİYE GÜVEN AZALIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekonomik güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 24,1 oranında azalarak 95,73 değerinden 72,66 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, hizmet sektörü, inşaat sektörü, reel kesim (imalat sanayi) ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Ağustos ayında hizmet sektörü güven endeksi 91,06 değerine, inşaat sektörü güven endeksi 79,43 değerine, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 103 değerine ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 101,19 değerine geriledi.
Ağustos ayında tüketici güven endeksi 74,44 değerine yükseldi. TÜİK verilerine göre; ekonomik güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 24,1 oranında azalarak 95,73 değerinden 72,66 değerine düştü

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler