Haber61 Ajandası - 01.10.2016

Haber61 Ajandası - 01.10.2016

Haber61 Ajandası - 01.10.2016

SÜRMEN NEDEN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ?

Yarın Trabzon barosu üyesi avukatlar sandık başına giderek yeni başkanlarını seçecek.Mevcut başkan Orhan Öngöz FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.Baro işte böylesine hassas bir sürecin gölgesinde seçime gidiyor.Dün bir gelişme daha yaşandı,ismi kulislerde aday olarak geçen Av. Ali Sürmen ani bir kararla “adaylıktan” vazgeçtiğini açıkladı.Seçimler Av.Sibel Suiçmez ve Av.Nusret Yılmaz arasında geçecek.Kulisler bu kez iki aday için çalkalandı.Sosyal medyadan dün gün boyunca bir çok yorum yapıldı.Bunların en ilginci ise Nusret Yılmaz’ı AK Parti camiası  Sibel Suiçmez’i ise muhalif kanadın destekleyeceği yönünde oldu.Fakat her iki adayda bu yaklaşımı doğru bulmadıklarını belirterek “Biz hukukçular olarak partiler üstüyüz adaletin emrindeyiz” mesajı verdi.Ali Sürmen’in çekilmesi noktasında da bir çok yorum ve görüş söz konusu.Fakat Sürmen bütün bunların dışında çok önemli sayılacak açıklamaları seçim sonrası yapmaya karar verdi.Bu arada Baronun yeni başkanını seçimden sonra önemli görevler bekliyor.Baro mevcut binasından taşınmak zorunda.Türkiye Barolar Birliğinin desteği ile projesi hazır olan yeni Baro binasının tamamlanıp hizmete girmesi gerek.
**

MEMUR MAAŞLARI ZAMMI NE KADAR? 
Yüzde 3'lük toplu sözleşme zammına göre Ocak maaşları belli oldu. Ocak'ta maaşlara yansıtılacak zamlara aile ve çocuk yardımı da dahil edildiğinde müsteşar maaşı 285 liralık artışla 9 bin 498 liradan 9 bin 783 liraya, genel müdür maaşı ise 8 bin 335 liradan 250 liralık artışla 8 bin 585 liraya çıkacak. 12'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş almakta olan bir hizmetlinin 2 bin 517 lira olan maaşı Ocakta 2 bin 592 lira, 13'üncü derecenin 3'üncü kademesinden maaş almakta olan bir devlet memurunun 2 bin 678 lira olan maaşı 79 liralık artışla 2 bin 757 liraya yükselecek. 7'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş alan bir öğretmenin 3 bin 7 lira olan maaşı 91 lira artışla 3 bin 98 lira olacak. 8'inci derecenin 1'inci kademesindeki maaş alan bir polis memurunun 3 bin 818 lira olan maaşı ise 114 lira artışla 3 bin 932 liraya ulaşacak. 7'nci derecenin 1'inci kademesindeki bir doktorun 4 bin 225 lira olan maaşı 127 lira artışla 4 bin 352 liraya yükselecek. 2 bin 916 lira maaşı olan bir hemşire ise 89 lira artışla 3 bin 5 lira ücret alacak.  Memur emeklilerinin zammı da memurlarla aynı olacak. Memur emeklilerinin maaşına da Ocak'ta yüzde 3'lük toplu sözleşme zammı ve oluşursa enflasyon farkı yansıtılacak. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 701 lira seviyesinde bulunuyor. Yüzde 3'lük zamla bu maaş, 51 lira artışla bin 752 liraya yükselecek. Enflasyon farkı oluşursa, maaş daha da artacak. Memur emeklileri, Temmuz'da da memurlar gibi yüzde 4 zam alacak. 2017'nin ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, bu da Temmuz artışına eklenecek.
**

BANKALARIN YENİ OYUNU!
 Bankalara borcu olanlar, 27 Eylül Salı günü çıkan yasa ile çok sevinmişti. Çünkü yasanın ödeme zorluğu çekilen milyarlarca liralık kredi ve kart borcuna kolaylık getirdiği söylenmişti. Yasaya göre; isteyen vatandaşlar kredi veya kredi kartı borcunu uygun faizlerle, 72 aya varan taksitle yeniden yapılandırabilecekti. Ancak yasanın çıktığı ilk günden itibaren binlerce vatandaş hayal kırıklığına uğradı. Zorunlu değiller! Peki neden? Çünkü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) sorumluluğunda olan yönetmelik, bankalara bir yapılandırma zorunluluğu getirmiyor. Bir başka deyişle yasa, yapılandırma yetkisini bankaların inisiyatifine bırakmış durumda. Bankalar istediği müşterinin borcunu yapılandıracak istemediğini yapılandırmayacak.Bankacılardan alınan bilgiye göre; BDDK düzenlemesi takibe düşmemiş yani dosyası avukata gelmemiş, icra takibi başlatılmamış krediler ile kredi kartı borçlarına yönelik. Oysa bu düzenlemeyi en çok borcunu zamanında ödeyemeyen, ödeyemediği için sıkıntılı günler geçiren vatandaş bekliyordu. Ama umulan olmadı. Borcunu ödeyemeyen 2.8 milyon kişi çaresiz. Bankalar da yasanın nasıl uygulanacağı konusunda tereddüt yaşıyor. Bazı bankalar, dosyası avukatlık olmuş müşterilerinin borcunu yapılandırmaya yanaşmazken bazıları, dosyası kendi avukatında olanların borçlarını yapılandırabiliyor. Yani uyum yok. BDDK'nın bir an önce yasaya açıklık getirip bankaları ortak noktada buluşturması şart! Bankalar Birliği'nin de yasanın nasıl uygulanacağıyla ilgili detaylı çalışma yaptığı belirtiliyor. 

**
RESMİ BAYRAM SAYISI KAÇ GÜN OLDU?
 15 Temmuz'un tatil edilmesiyle birlikte, resmi bayramlara bir yenisi daha eklenecek. 3,5 gün olan Şeker Bayramı, 4,5 gün olan Kurban Bayramı, 1 Ocak Yılbaşı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na ek olarak 15 Temmuz da resmi tatil ilan edilecek. Zafer bayramı 1,5 gün olarak kutlanıyor.Bu durumda çalışanlar toplam 16 gün resmi tatil yapmış olacak. Ancak özellikle Ramazan ve Kurban bayramları idari izin ile bazı yıllarda 9 güne kadar çıktığı için tatil gün sayısı da artıyor. 15 Temmuz, 2017 yılında cumartesiye, 2018 yılında ise pazar gününe denk geliyor. Çalışanlar ilk kez 2019 yılında 15 Temmuz pazartesi günü tatil yapacak.

**
FATİH HOCA’YA TEPKİ VAR!
Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, A Milli Takım'ın 2018 Dünya Kupası Elemeleri I Grubu'nda 6 Ekim'de Ukrayna ve 9 Ekim'de İzlanda ile oynayacağı maçların aday kadrosunu açıkladı.Ay-Yıldızlılar'ın kadrosunda Arda Turan, Gökhan Gönül, Caner Erkin, Burak Yılmaz ve Selçuk İnan kadroda yer almadı.Sosyal medyadan Fatih Hoca’ya özellikle Barcelona’da formunun zirvesinde olan Arda Turan’ın kadroya alınmamasına tepki gösterildi.İşte o tepkilerden haber61.net siyaset ajandasına yansıyanlar:Ahmet Mert:”Arda Turan’ın bir inat uğruna harcanmasına doğrusu çok anlam veremiyorum.Arda ve Emre Mor ile bu takım çok ciddi başarıya ulaşır” Yüksel Keleş:”Fatih Hoca belli ki Fransa’dan sonra Gemileleri yakmış .Arda ve diğerleri Fatih Hoca ordayken kadroya giremezler.Hoca haklı mı çıkacak bunu Ukranya ve İzlanda maçında göreceğiz”Ayşegül Topçu:”Fatih hocaya güveniyorum.Bu kararı destekliyorum.Milli takım artık kapris sahibi olmayan gençlerle yoluna devam etmeli” Murat KeskiN”Fatih hoca şov yapıyor.Arda mutlaka oynamalı.Millet valla bize gülüyor.Elimizdeki değeri göz-göre göre kullanmak istemiyoruz”


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler