200 bin kişi Rize İkizdere'den gelecek haberi bekliyor

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi Başkanı Osman Civelek, Anzer yaylasındaki devam eden bal üretim sezonunun sona yaklaştığını belirterek, kısa bir süre sonra bal sağımının başlayacağını söyledi.Civelek, “Yaylada 200 üretici yaklaşık bin kovanda

200 bin kişi Rize İkizdere'den gelecek haberi bekliyor

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi Başkanı Osman Civelek, Anzer yaylasındaki devam eden bal üretim sezonunun sona yaklaştığını belirterek, kısa bir süre sonra bal sağımının başlayacağını söyledi.

Civelek, “Yaylada 200 üretici yaklaşık bin kovanda üretim yapıyor. Hava koşullarının iyi seyretmesi halinde balda iyi bir rekolte bekliyoruz. Bu yıl yine çok sayıda sipariş aldık. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Suudi Arabistan ve İsrail’den bal siparişi geldi, rakam 200 kiloya ulaştı. Geçen yıl da talepleri karşılayamamıştık, bu yıl da karşılayamayacağımız görülüyor. 

Anzer balının kilogram satış fiyatının 850 lira olduğunu ifade eden Civelek, “Geçen yıl 500 kilo civarında bal elde edildi. Üretim maliyetlerinin yüksek oluşu ve ürünün azlığı ister istemez fiyatları maliyetlere göre ayarlanmasına neden oluyor. 400 gramlık polenler 430, 200 gramlık polenler 230 ve 100 gramlık polenler ise 120 TL’den satılacak” dedi.

Anzer yaylasında arıcılık yapan 82 yaşındaki İbrahim Kangel ile Cevat Çakar da bu yıl balda iyi bir rekolte beklediklerini ifade ettiler.

Anzer Balı Pek Çok Hastalığa İyi Geliyor

İkizdere’nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy Köyü’nde yaklaşık bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama 300 ila 500 kilo arasında Anzer balı elde ediliyor. Anzer balının solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. 

Anzer yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve dışından talep olan Anzer balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.

280720152242497513527.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler