15 milyon çalışanın maaşına zam

Her yıl Ocak ayı milyonlarca çalışan için zam ayı olarak da biliniyor. Memurlar ve emekliler bu ayda ilk 6 aylık zamlarını alıyor. Özel sektör çalışanlarının birçoğu da Ocak'ta ücretlerinde artış yaşıyor. İster zam yapılsın ister yapılmasın yaklaşık 15 mi

15 milyon çalışanın maaşına zam

Her yıl Ocak ayı milyonlarca çalışan için zam ayı olarak da biliniyor. Memurlar ve emekliler bu ayda ilk 6 aylık zamlarını alıyor. Özel sektör çalışanlarının birçoğu da Ocak'ta ücretlerinde artış yaşıyor. İster zam yapılsın ister yapılmasın yaklaşık 15 milyon kayıtlı çalışanın maaşında Ocak ayında artışa sebep olacak sistem ise Asgari Geçim İndirimi (AGİ). Her yıl Aralık ayında belirlenen asgari ücretteki artışla tespit edilen Asgari Geçim İndirimi çalışanların her ay ücretlerine ilave olarak veriliyor. AGİ, çalışanın bekar olup olmamasına ve çocuk sayısına göre değişiyor. Çocuk sayısı arttıkça ödenecek miktar da yükseliyor. Yine evliler için eşin çalışıp çalışmadığı da ödenecek miktarı etkiliyor. Yapılan hesaplamalarda AGİ 2014 yılı için en yüksek aylık 136 lira 55 kuruş olarak hesaplandı. Bu miktar 2015 yılı asgari ücreti belirlendiğinde artacak. AGİ ödemesi çalışanlardan kesilen verginin bir miktarının devlet tarafından alınmaması anlamına geliyor. Asgari Geçim İndirimi'nden ücretli olarak çalışan herkes faydalanıyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanlar da bu ödemeleri alabiliyor.

HESAP FORMÜLÜ
Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarına; mükellefin kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan ve geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için yüzde 7.5'i, diğer çocuklar için yüzde 5'i olmak üzere hesaplanıyor.

ŞİKAYET EDİN

İşletmeler Asgari Geçim İndirimi'ni ödemezlerse suç işlemiş oluyor. Bu yüzden bordrolarınızda bu ödemenin yapılmadığını görürseniz, hemen en yakın vergi dairesine giderek bildirimde bulunabilirsiniz. Yetkililer hemen duruma el koyacak ve iş yerine idari ve adli soruşturma başlayacaktır. Ağır cezalar ile karşılaşmamak için işverenlerin bu ödemeyi yapması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler